Financije
StoryEditor

JPMorgan: Kapitalna dobit dioničara europskih banaka dosegnula je vrhunac

19. Veljača 2024.

Kapitalna dobit dioničara europskih poslovnih banaka možda je već dosegnula vrhunac, barem tako tvrde stratezi JPMorgan Chasea. Kako je napisao tim predvođen Mislavom Matejkom u današnjoj objavi, izgledi za smanjenje kamata središnje banke ove će godine smanjiti profite pa su trenutni povrati ‘vjerojatno najbolji što mogu biti‘. Stratezi i dalje slabije gledaju na bankarski sektor jer pozitivni katalizatori, kao što su viši prinosi obveznica i rast profita po dionici, blijede.

Iako je europsko gospodarstvo izbjeglo recesiju u drugoj polovici prošle godine, šanse za neki veliki rast iznimno su male. – Malo je vjerojatno da će i dividende i otkupi biti sigurni ako kreditno i makroekonomsko okruženje oslabi ili ako se poveća regulatorni nadzor – dodali su ekonomski stručnjaci JPMorgana.

Naime, banke su imale koristi od dosad najveće kampanje stezanja monetarne politike Europske središnje banke koju su proveli u protekle dvije godine, ali njezin očekivani završetak izazvao je nesigurnost da će prihodi od kreditiranja biti ograničeni što bi obuzdalo rast profita banaka u regiji.

Ipak, zajmodavci su trenutno među igračima s najboljim rezultatima na tržištu, barem kada govorimo o Europi, i to usred špekulacija o tome kada će središnje banke početi snižavati kamatne stope koje su dizale kako bi obuzdale inflaciju. Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde prošlog je tjedna upozorila da se ne žuri sa smanjenjem stopa zbog zabrinutosti oko ponovnog pokretanja cjenovnih pritisaka, odnosno zbog straha od rasta inflacije.  

Stručnjaci u JPMorganu nagovijestili su da je njihov negativan pogled na banke ‘jedan od zahtjeva sektora u kojem se suočavamo s najvećim otporom investitora‘. Međutim, s obzirom na to da su prinosi na obveznice vjerojatno dosegli vrhunac, ‘i banke bi trebale biti na vrhuncu‘.

U 2023. zabilježena rekordna dobit

Španjolska banka Banco Santander posljednja se pridružila europskim kolegama u povećanju isplata ulagačima pa je danas najavila otkup novih dionica u iznosu od 1,5 milijardi eura te je povećala svoju novčanu dividendu nakon rekordne dobiti prošle godine. Banke kao što su Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo i UniCredit također su najavile planove otkupa dionica tijekom predstavljanja poslovnih rezultata iz 2023. godine.

Podsjetimo, vlasnica Privredne banke Zagreb Intesa Sanpaolo razini je grupe objavila operativni prihod od 25 milijardi eura što je 17 posto više nego godinu ranije. No, zato je neto dobit skočila za 76 posto, na 7,7 milijardi eura. Pritom u stavci neto kamatnog prihoda Intesa bilježi rast od 54 posto koji je dosegnuo 14,6 milijardi eura, dok je operativna marža ojačala 31 posto. Doprinos takvoj renesansi u poslovanju dalo je i hrvatsko tržište koje je donijelo operativni prihod od 632 milijuna eura uz neto dobit od 397 milijuna eura.

Početkom mjeseca rekordnim se godišnjim rezultatima pohvalio drugi talijanski bankovni div, UniCredit. Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila neto dobit od 2,8 milijardi eura što je 19 posto više na godišnjoj razini. Dobit je ostvarena na rastu ukupnih prihoda od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., a koji su ukupno dosegli šest milijardi eura. Neto kamatni prihod od 3,6 milijardi eura povećan je za gotovo šest posto.

Također, 2023. bila je rekordna poslovna godina za UniCredit. Ukupni prihodi od 23,8 milijardi eura skočili su za 17 posto dok je neto kamatni prihod u 2023. povećan više od 31 posto, dosegnuvši 14 milijardi eura. UniCredit je tako 2023. zaključio s neto dobiti od 8,6 milijardi eura što je 54 posto više nego godinu ranije. Doprinos Zagrebačke banke UniCreditovim rezultatima ogleda se u operativnom prihodu od 766 milijuna eura te neto dobiti od 406 milijuna eura.

27. travanj 2024 09:59