Financije
StoryEditor

Maharashtra: Poslovna i industrijska sila Indije

02. Ožujak 2023.
Maharashtra je dom velikih automobilskih centara kao što su Pune, Nashik, Aurangabad i Nagpur
Maharashtra, indijska savezna država smještena na zapadnoj obali, treća je po veličini država u zemlji i zauzima otprilike 9,4% ukupne površine Indije. Poznata je po dinamičnom poslovnom okružju, snažnoj industriji te izvrsnoj povezanosti s nacionalnim i međunarodnim tržištima

Maharashtra je dobro povezana sa svim većim tržištima putem pet međunarodnih i 13 državnih zračnih luka, kao i 720 kilometara dugom obalom s 55 brodskih luka, što je čini ključnim igračem u međunarodnoj trgovini. Maharashtra se ponosi i izvoznim brojevima. Njezin udio u ukupnom indijskom izvozu iznosi rekordnih 20 posto, a važno je istaknuti i da je među najboljima i prema izravnim stranim ulaganjima pa je u razdoblju od listopada 2019. do ožujka 2022. privukla čak 39,16 milijardi američkih dolara ulaganja.

Tekstilna politika Maharashtre

Maharashtra je vodeći proizvođač različitih vlakana, uključujući pamuk, svilu i bambus, što je pridonijelo rastu tekstilne i odjevne industrije u državi. Taj je sektor danas drugi najveći generator radnih mjesta u Maharashtri te čini 12 posto ukupne indijske proizvodnje u tom sektoru te 16 posto u izvozu. Kako bi dodatno poboljšala produktivnost i konkurentnost, država je otvorila ukupno 14 privatnih i 10 državnih tekstilnih parkova s plug-and-play objektima, a uz to nedavno je pokrenuta i nova tekstilna politika koja nudi razne poticaje u obliku subvencija za nadogradnju, subvencija kamata i poreznih izuzeća, a sve s ciljem privlačenja 5,6 milijardi američkih dolara vrijednih ulaganja i otvaranja ukupno milijun radnih mjesta do kraja 2023. godine.

Automobilska industrija i industrija autodijelova također su ključno područje i čine 20 posto ukupne indijske proizvodnje te 25 posto ukupnog izvoza Indije u tom sektoru.

Središte indijske autoindustrije

Maharashtra je dom velikih automobilskih centara kao što su Pune, Nashik, Aurangabad i Nagpur. Pune je najveće automobilsko središte Indije, s više od 4000 proizvodnih jedinica samo u regiji Pimpri-Chinchwad te je dom velikih tvrtki kao što su Bajaj Auto, Daimler Chrysler i Tata Motors. Važno je naglasiti i da vlada Maharashtre trenutačno dovršava politiku poticanja proizvodnje električnih vozila. Cilj je tako u idućih tri do pet godina proizvoditi 100.000 električnih vozila na godinu, a poticaji bi mogli uključivati 15 posto subvencije kupcima, za koje se očekuje da će potaknuti potražnju, te povrat poreza na dobra i usluge proizvođačima.

Glavni u elektroničkoj proizvodnji

Sektor za dizajn i proizvodnju elektroničkih sustava (ESDM) Maharashtre također čini 20 posto ukupne indijske proizvodnje u tom sektoru i 18 posto izvoza. Država ima tri elektronička proizvodna klastera (EMC) u Puneu, Aurangabadu i Navi Mumbaiju, s pripadajućim objektima za istraživanje i razvoj i testiranje. Talegaon i Khed u okrugu Pune dobro su poznata ESDM čvorišta u državi i imaju lokacijsku prednost izvrsne povezanosti s dvjema najvećim indijskim lukama – Mumbai i JNPT. Ta središta zadovoljavaju potražnju za elektroničkom robom iz raznih industrija, uključujući automobilsku, telekomunikacijsku, potrošačku elektroniku i obranu. Uz vladino nastojanje za digitalizacijom i sve veću potražnju za elektroničkim proizvodima, ESDM industrija u Maharashtri znatno će rasti u nadolazećim godinama. 

02. svibanj 2024 12:54