Financije
StoryEditor

Pomoć u krizi: Aplikacija Quirk mlade uči financijskoj pismenosti

14. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Generaciju Z mnogi smatraju financijski zapostavljenom generacijom, no neovisno je li to istina ili ne, za njih se na tržištu pojavila nova financijska aplikacija Quirk koja svakom korisniku omogućuje praćenje osobnih financija i personalizirano financijsko savjetovanje.

Osnivači tvrde da je Quirkova specifičnost upravo test osobnosti koji omogućuje bolje razumijevanje financijske situacije i obrazovanje korisnika, a aplikacija nudi i formiranje proračuna i alate za planiranje te stvaranje personaliziranih financijskih smjernica.

U suradnji s tehnološkom tvrtkom Plaid povezuje s bankom korisnika te ima ograničen pristup i ne može direktno prenositi novac ili bilo kako upravljati bankovnim računom. Quirk također surađuje i s brokerom za digitalno osiguranje Anorak pa tako korisnicima nudi i edukacije o svijetu osiguranja.

Veći troškovi stanarine i sve veće režije mogu naštetiti mentalnom zdravlju mladih pa su osnivači tvrtke Quirk dizajnirali ovu aplikaciju kako bi im pomogli.

– Trudimo se što je više moguće informirati naše korisnike o njihovoj potrošnji, rastu cijena energenata i promjenama na njihovim računima – rekla je za AltFi direktorica Nafeesa Jafferjee.

Ovakve aplikacije mlađim su generacijama uistinu potrebne jer u trenutnoj ekonomskoj situaciji mnogi ne znaju kako upravljati vlastitim financijama, a prema rezultatima istraživanja koju je provela tvrtka, čak 86 posto mladih reklo je da se ne osjeća financijski pismeno.

Ovaj britanski startup je u siječnju prošle godine prikupio 300.000 funti u prvom krugu investiranja koju je vodio SFC Capital, tvrtka koja je prethodno ulagala u fintechove kao što su Onfido, Bean i Sixty.

01. svibanj 2024 16:58