Financije
StoryEditor

Porasla godišnja stopa kredita; u travnju ukupni krediti stanovništvu iznosili 20,3 milijardi eura

23. Lipanj 2023.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem travnja 2023. iznosili su 20,3 milijarde eura. Na osnovi stanja krediti plasirani stanovništvu porasli su za 1,1 milijarde ili 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je u odnosu na kraj 2022. zabilježen skroman rast od 1,9 posto (za 371,8 milijuna eura).

Dinamika godišnjeg rasta zadržava se na razinama od oko 5 posto od svibnja prošle godine. Na mjesečnoj razini, promatrana kategorija porasla je za 0,6 posto ili 119,2 milijuna eura, stoji u priopćenju RBA. Na osnovi transakcija godišnji rast nastavio je ubrzavati, s 6,0 posto u ožujku na 6,3 posto u travnju. U odnosu na ožujak, krediti stanovništvu porasli su za 100 milijuna eura.

Rast nenamjenskih kredita 

Promatrano po instrumentima, rast ukupnih kredita stanovništvu odražava poglavito rast gotovinskih nenamjenskih kredita. Na osnovi stanja, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 0,9 posto mjesečno i 3,9 posto godišnje. Krajem travnja iznosili su 7,43 milijarde eura ili 36,7 posto ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja 2021. U odnosu na kraj 2022. zabilježeno je povećanje za 221,2 milijuna eura ili 3,1 posto. Osim očekivanog rasta kamatnih stopa, navedeno je, u uvjetima povišene inflacije, vjerojatno i rezultat pada raspoloživog dohotka i rastuće potrebe za financijskim pozajmicama.

Pola kredita čine stambeni krediti

Stambeni krediti s iznosom od 10 milijardi eura čine polovinu ukupnih kredita plasiranih stanovništvu. U travnju je zabilježen rast od 0,4 posto mjesečno i 9,6 posto godišnje (za 9,5 posto u ožujku).

U odnosu na kraj 2022. stambeni krediti porasli su za skromnih 1,3 posto ili 125,7 milijuna eura. Prema navodima HNB-a, za očekivati je snažniji rast stambenih kredita u narednim mjesecima s obzirom na novi krug državnog subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje prijava za subvencioniranje započelo je sredinom ožujka.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 796,4 milijuna eura, zabilježila su pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na travanj 2022. pad je iznosio 5,9 posto ili 50,3 milijuna eura, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno smanjenje za 0,5 posto ili 3,8 milijuna eura. 

Krediti po kreditnim karticama iznosili su na osnovi stanja 389,3 milijuna eura, a u travnju je zabilježen rast na godišnjoj i pad na mjesečnoj razini. U odnosu na travanj 2022. krediti spomenute kategorije porasli su četvrti mjesec zaredom, a stopa rasta iznosila je u travnju 7,2 posto. Na mjesečnoj razini pad je iznosio 0,1 posto.

Tek blagi rast kamatnih stopa 

Unatoč kontinuiranom podizanju referentnih kamatnih stopa ESB-a, kamatne stope na kredite sektoru stanovništva do sada su tek blago porasle. Prema podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite zadržala se u travnju na razini iz ožujka (5,6 posto), dok je na stambene kredite također ostala na razinama iz mjeseca ranije (3 posto). U odnosu na prosječnu razinu iz prvog tromjesečja 2022., prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite i stambene kredite viša je za 23 odnosno 51 bazni bod.

Kako navodi središnja banka, u ključne čimbenike koji ublažavaju intenzitet prijenosa u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje europodručja mogu se izdvojiti pad premije rizika zbog ulaska u europodručje, stabilna i rastuća depozitna baza, relativno nizak omjer kredita i depozita, mali udio promjenjivih kamatnih stopa kod odobravanja kredita te značajan višak likvidnosti.

Iako se očekuje snažniji rast stambenog kreditiranja, prema središnjoj banci kamatne stope ne bi trebale znatnije porasti budući da se subvencionirani stambeni krediti ugovaraju uz niže kamatne stope od tržišnih prosjeka. Iz RBA navode da u 2023. očekuju sužavanje razlike između stope rasta kredita stanovništvu i stope rasta potrošačkih cijena, odnosno očekujemo zadržavanje prošlogodišnje dinamike rasta kredita stanovništvu.

27. travanj 2024 04:39