Financije
StoryEditor

Primorac: Opet ćemo ponuditi građanima ulaganje u državni dug

15. Prosinac 2023.
Nagrade Zagrebačke burze, Marko Primoracfoto Ratko Mavar

Izdanje narodne obveznice u proljeće, a u jesen i narodnog trezorskog zapisa značajno je povećalo broj građana koji su se uključili na tržište kapitala, a zbog pozitivnih iskustava Ministarstvo financija namjerava i u idućim godinama ponuditi građanima ulaganje u državni dug. Izjavio je to ministar financija Marko Primorac na 12. dodjeli Nagrada Zagrebačke burze koja se održala danas u Zagrebu. Štoviše, Ministarstvo financija na svečanosti je zbog uvrštenja narodne obveznice i ‘trezorca‘ dobilo i nagradu ZSE-a za doprinos razvoju tržišta kapitala.

Kako je istaknuo Primorac, izdanje narodne obveznice najveće je ulaganje građana u državni vrijednosni papir od samostalnosti Hrvatske. Koliko je time na tržište došlo novih ulagača svjedoči i podatak da je zbog ulaganja u obveznicu otvoreno 16.500 novih računa pri Središnjem klirinško-depozitarnom društvu (SKDD), a kada se ubroji i otvaranje računa zbog narodnog trezorskog zapisa, broj novih sudionika na tržištu kapitala penje se na ukupno 27.000, kazao je ministar. Primorac je kazao kako će Ministarstvo i u budućnosti ponuditi građanima ulaganje u državni dug, a radi lakše distribucije to će ići preko posebnog digitalnog kanala.

Što se tiče burzovne godine na izmaku, ona je, prema riječima predsjednice Uprave Zagrebačke burze Ivane Gažić, započela strahovanjima od recesije i inflacije, što je obilježilo prvih šest mjeseci. Međutim, drugi dio godine bio je znatno bolji, uz odličan trgovinski kolovoz, pa je ostatkom godine vodstvo burze vrlo zadovoljno. – Veseli nas trend rasta cijena dionica; od 11 sektorskih indeksa, samo je indeks sektora građevinarstva u padu. Ostali indeksi bilježe rast od po 20, 30 posto, dok je sektorski indeks industrije skočio 60 posto – istaknula je Gažić.

I ona je posebno istaknula uvrštenje državne obveznice i trezorskog zapisa kao događaje po kojima će ova godina zauzeti posebno mjesto u povijesti domaćeg tržišta kapitala. Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prisjetio se kao je prošle godine investicijski sentiment značajno pao, što je rezultiralo padom vrijednosti CROBEX-a od pet posto. – Na kraju ove godine možemo reći da su strepnje s kojima smo ušli u 2023. bile pogrešne. CROBEX je narastao 25 posto, a tržišna kapitalizacija od 39,2 milijarde eura najveća je u posljednjih pet godina – istaknuo je Jednačak.

Nažalost, izlazaka kompanija na burzu nije bilo, iako se ove godine pokazalo da investitora ima, naglasio je predstavnik financijskog regulatora. Za 2024. Jednačak je najavio implementaciju regulative o tržištima kriptovaluta MiCA što će biti, kako je kazao, izazovno i za mnogo veće države od Hrvatske. K tome, iduće će godine svjetlo dana ugledati i Strategija razvoja tržišta kapitala.

Podravki nagrada za dionicu godine

Središnji dio događanja bila je dodjela godišnjih Nagrada Zagrebačke burze. Podravka je bila laureat u dvije kategorije, za Dionicu s najvećim prometom te za Dionicu godine prema izboru javnosti. Primajući nagradu za Dionicu godine, predsjednica Uprave Martina Dalić je istaknula da su na efikasnom tržištu sve informacije dostupne svim ulagateljima. - Iz ovog se priznanja iščitava da je tržište odradilo svoj posao distribucije informacija što sve u Podravci radimo – dodala je Dalić.

image

Nagrade Zagrebačke burze, Martina Dalić

foto Ratko Mavar

Nagradu za dionicu s najvećim porastom cijene ponijela je Hrvatska poštanska banka, a njezin prvi čovjek Marko Badurina podsjetio je kako je banka prošle godine dobila nagradu za najveći porast prometa. – Ovo je rezultat odličnih poslovnih rezultata u 2022. i 2023. godini – istaknuo  je Badurina.

Ove je godine za najveći porast prometa nagrađen Span, a predsjednik Uprave Nikola Dujmović prilikom preuzimanja nagrade istaknuo je da je uvođenje eura imalo najveći pozitivan doprinos ove godine na poslovanje te tehnološke kompanije.

Kao Član godine nagrađeno je investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri, a predsjednik Uprave Matko Maravić kazao je da iako i dalje nije zadovoljan razinom prometa na Zagrebačkoj burzi, ponuda vrijednosnih papira sve je više zadovoljavajuća. Nagradu Akademije Zagrebačke burze ponijela je profesorica Edita Čulinović-Herc, predstojnica Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

image

Nagrade Zagrebačke burze: Nikola dujmović, Marko Primorac, Martina Dalić, Matko Maravić, Edita Čulinović Herc, Marko Čižmek i Marko Badurina

foto Ratko Mavar

– Ova nagrada je svakako veliki poticaj daljnjem znanstvenom i nastavnom djelovanju u tom smjeru. Sustavno i budno pratiti promjene u europskom zakonodavstvu, predlagati rješenja za hrvatsko pravo, odgajati nove generacije studenata u duhu kulture ulaganja u tržište kapitala te razmjenjivati iskustvo i biti spreman učiti od pravnih i financijskih stručnjaka iz prakse – istaknula je Čulinović-Herc.

U sklopu dodjele i ove je godine dodijeljena je PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti koja se dodjeljuje od 2018. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima. Ovogodišnja nagrada dodijeljena je Valamaru, dok je za najveći napredak u transparentnom izvještavanju nagrađen HPB.

25. travanj 2024 20:11