Financije
StoryEditor

Prosječne kamatne stope na stambene kredite trenutačno su više od neto prinosa od najma

03. Studeni 2023.
foto Shutterstock

Investiranje u nekretine za najam, najčešći odabir Hrvata za ulaganje, izgubilo je na svojoj atraktivnosti.  Naime, prema analizi Klare Matić, voditeljica odjela za investicijske transakcije u Colliersu, trenutno su prosječne kamatne stope na stambene kredite premašile prinos od najma stana. 

- Prosječne kamatne stope na stambene kredite su trenutno više od neto prinosa od najma. Kamatne stope su u prosjeku oko četiri posto, a neto prinos od najma stanova na zagrebačkom tržištu je u prosjeku oko tri posto. To znači da je investiranje u nekretnine, koristeći financijsku polugu, postalo manje atraktivno – objasnila je Klara Matić.

Prije nego što su počele rasti kamatne stope, dakle prije nešto više od godine dana, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj iznosila je 2,26 posto, a s njezinim povećanjem na oko četiri posto došlo je do znatnog povećanja mjesečne rate kredita.

Primjerice, za kredit vrijednosti od 200 tisuća eura podignut na 20 godina prije godinu dana mjesečni anuitet iznosio je 1036 eura, dok je danas oko 175 eura veći.

Neto prinos na najam trenutno se kreće između tri i pet posto za većinu nekretnina u dugoročnom ili kratkoročnom najmu u cijeloj zemlji, gledajući omjer neto prihoda od najma i cijena nekretnina.

image

Klara Matić

foto

Dugi niz godina je neto zarada od najma (bilo dugoročnog ili kratkoročnog) bila nekoliko postotnih bodova iznad cijene novca (kamatnih stopa). Također, zadnjih par godina dogodila se i snažna aprecijacija pa su investitori u nekretnine mogli imati odličan ukupan povrat. No, brži rast cijena nekretnina od njihova najma pomrsio je tu računicu. 

- S obzirom da su cijene nekretnina rasle bržim tempom od cijena najma, prinos od najma je pao. Sada još imamo i rast kamatnih stopa koji s jedne strane smanjuje atraktivnost ulaganja u nekretnine, a s druge povećava atraktivnost ulaganja u druge imovinske klase koje su da bi privukle investitore povisile svoje prinose (npr. obveznice).

Tržište nekretnina je kod nas u prijelazu iz ciklusa ekspanzije u ciklus hlađenja i nije realno očekivati daljnji visoki rast cijena/ aprecijaciju u kratkom ili srednjem roku. Stoga, očekujemo da će dio ljudi s viškom novaca u nadolazećem periodu umjesto nekretnina odabrati pasivniji oblik investiranja s istim ili višim prinosima - navela je Klara Matić. 

28. travanj 2024 13:33