Financije
StoryEditor

Saudijski stabilizacijski fond na vrhu svjetske ljestvice po ulaganjima u 2023.

02. Siječanj 2024.

Saudijski državni investicijski fond (PIF) lani je činio približno četvrtinu ukupnih ulaganja državnih stabilizacijskih fondova diljem svijeta, koja su se približila razini od 124 milijarde dolara, pokazalo je najnovije izvješće. Saudijski PIF uložio je u 2023. čak 31,5 milijardi dolara, u usporedbi s ukupno uloženih 123,8 milijardi u zemljama širom svijeta, pokazuju podaci preliminarnog godišnjeg izvješća Global SWF-a, specijalizirane tvrtke za praćenje podataka u sektoru.

Premda tvrtka u izvješću ne navodi pojedinačna ulaganja saudijskog fonda, pozornost sportske javnosti privukla je njegova izdašna potrošnja na nogomet i golf, primjećuje Reuters.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na globalnim tržištima u netom završenoj godini imovina kojom upravljaju državni imovinski fondovi dosegnula je rekordna 11,2 bilijuna dolara. Ukupna potrošnja stabilizacijskih fondova na energetsku tranziciju, u rasponu od zelenog vodika do rudarenja litija, također je dosegnula rekord, od 25,9 milijardi dolara, navodi se u izvješću.

Potrošnja je ipak lani bila manja za petinu nego u 2022., prema podacima izvješća objavljenog u ponedjeljak. Singapurski GIC, koji je bio na vrhu svjetske ljestvice u posljednjih šest godina, gotovo je prepolovio ulaganja u 2023., unatoč uplaćene 144 milijarde dolara sa računa središnje banke.

U prognozama za 2024. Global SWF procjenjuje da će imovina državnih investicijskih fondova, uključujući stabilizacijske, fondove središnje banke i mirovinske fondove, premašiti prethodni rekord iz 2021. kada je dosegnula ukupno 50,8 bilijuna dolara, zahvaljujući nerealiziranim kapitalnim dobicima u proteklih godinu dana.

25. travanj 2024 22:28