Financije
StoryEditor

Schoefboeck: Hrvatska ima sve šanse da postane financijsko središte CEE regije

14. Prosinac 2023.
Christoph Schoefboeckfoto Ratko Mavar

Hrvatska trenutno ima najpovoljniju kamatnu stopu za građane pa tako možete dignuti stambene kredite povoljnije nego u Austriji i Njemačkoj. I to zbog fiksiranih stopa. Riječi su to predsjednika Uprave Erste banke Christopha Schoefboecka na božićnom druženju s novinarima.

Kako je rekao, dvije trećine svim stambenih kredita koje Erste banka nudi su potpuno ili djelomično fiksirani, a udio loših kredita nikad u povijesti nije bio niži (trenutno je ispod tri posto) što predstavlja značajno bolju sliku za Hrvatsku nego prije nekoliko godina.

I dok se kontinuirano priča o središnjim bankama i stezanju monetarne politike te posljedicama koje ona može ostaviti na gospodarstva, u Erste banci su optimistični, ali i oprezni pa tvrde i da će krajem drugog kvartala sljedeće godine središnje banke krenuti s ciklusom spuštanja kamatnih stopa.  

Schoefboeck je rekao da je ova godina za bankarski sektor bila izazovna, ali uspješna što pokazuje i rast BDP-a koji je među najvišima u EU. Također, bankarski korporativni sektor u 2023. bilježi rast kreditiranja, iako nešto manji u odnosu na lanjski dvoznamenkasti rast, rekao je Schoefboeck, dodajući da se rast kredita bilježi i u sektoru građanstva.

Naravno, spomenuo je i državne obveznice i ‘trezorce‘ te izjavio da očekuje izdavanje ovakve vrste financijske imovine i u budućnosti kako bi se razvijalo tržište kapitala i povećavala financijska pismenost građana.

Rast gospodarstva u 2024. oko 2,5 posto

Predsjednik Uprave Erste banke je podsjetio i da je banka već u svibnju počela s podizanjem kamata na oročene depozite, a nudi primamljivije kamate na oročenje koje će i kod spuštanja kamatnih stopa ostati na istoj razini.

Nadalje, Schoefboeck je kao problem naveo to što je Hrvatska na većini ljestvica po ocjeni poslovnog okruženja u ‘najboljem slučaju prosječna‘ te tu treba doći do značajnijeg pomaka kako se pozitivni makroekonomski trendovi ne bi ‘ispuhali‘. Ipak, po pitanju njegove banke, kaže da je Hrvatska jedna od ‘najjačih tržišta‘, a zbog ulaska u eurozonu i Schengen, Hrvatska ima, tvrdi, sve šanse da postane financijsko središte CEE regije.

Banka pak prognozira da će hrvatsko gospodarstvo sljedeće godine rasti oko 2,5 posto dok će inflacija sljedeće godine usporiti na oko 3,5 posto. Glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač izjavio je da inflacija u proteklim mjesecima bilježi siguran silazni trend, a sljedeće godine će biti iznad prosjeka eurozone.

Ipak, postoje rizici iz globalnog okruženja i geopolitičkih nemira, no članstvo u eurozoni, pa i u Schengenu svakako su tu od ključnog značaja.

Prema Kovaču, brisanje tečajnog rizika daje predvidljivost i građanima i poduzetnicima, ali i stranim kompanijama koje Hrvatsku gledaju kao potencijalnu investicijsku destinaciju.

27. travanj 2024 05:31