Financije
StoryEditor

Tko nudi najbolje kamate na kredite?

07. Studeni 2023.
foto Shutterstock
Vrijednost, kao i broj kupoprodaja nekretnina od inozemnih kupaca u prvoj polovici 2023. godine pao je u Hrvatskoj na najniže razine u posljednje dvije godine, a i ukupna potražnja za nekretninama ima silaznu putanju.
 
Prema podacima HNB-a broj kupoprodajnih transakcija stambenim nekretninama u prvom polugodištu 2023. smanjio se na godišnjoj razini za oko 12 posto, što ukazuje da se ni uz program subvencioniranja stambenih kredita nije uspjela održati ranija razinu potražnje. 
 
Logičan je to razvoj događaja s obzirom da je rast cijena nekretnina u kombinaciji s rastom kamatnih stopa okruženje koje sigurno ne potiče potražnju. Kod stanovništva je kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite od lipnja 2022. godine do kolovoza ove porasla za 73 bazna boda te je u kolovozu iznosila 6,05 posto, a na stambene kredite za 131 bazni bod na razinu od 3,55 posto.
 
No, to je i dalje znatno manje nego povećanje kamatnih stopa za kredite poduzećima. U tom slučaju, kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite povećala se za 344 bazna boda i krajem kolovoza ove godine dosegnula je 5,14 posto. 

Akcijske kamate

Sudeći po tim brojkama, banke su očigledno procijenile da im je lukrativnije ponuditi bolje kamatne stope za privatne osobe i usmjeriti kreditiranje više prema tom segmentu. 
 
Ovih dana čak se nude i akcijske kamate, pa je tako Zagrebačka banka objavila da od 6. studenog do 6. prosinca 2023. nudi snižene kamatne stope na stabene i gotovinske kredite. Akcijska kamata na stambene kredite tako iznosi fiksno 3,49 posto (EKS: 4,44 posto), a na gotovinske je također fiksna i iznosi 5,29 posto (EKS: 7,06 posto).
 
Kako bi vidjeli koliko je ta akcija primamljiva potrošačima provjerili smo na stranicama HNB-a kakve su te kamate u usporedbi s onima drugih banaka.
 
Prema Informativnoj listi ponude kredita potrošačima HNB-a (https://www.hnb.hr/informativna-lista-ponude-kredita-potrosacima) trenutno su povoljniji stambeni krediti u Wustenrott stambenoj štedionici, Karlovačkoj banci (EKS: 4,07 posto), Istarskoj kreditnoj banci (4,18 posto) te u PBZ-u (4,38 posto).
 
Kada je riječ o gotovinskim kreditima, ponovno najpovoljnije kamate nudi Karlovačka banka (EKS:5,96 posto), a slijede ju Erste (6,06 posto), Istarska kreditna banka (6,73 posto), PBZ (6,88 posto) te Croatia banka (6,98 posto).
24. travanj 2024 02:48