Financije
StoryEditor

Ulaganje u ETF-ove palo na najnižu razinu od početka koronakrize

09. Svibanj 2022.
Piše: Roko Kalafatić

Kupnja ETF-ova u travnju je pala na najnižu razinu od početka pandemije covid-19, a razlog tome su i rat u Ukrajini i globalna inflacija, objavio je Financial Times.  Neto priljevi u ETF-ove i ostale proizvode kojima se trguje na burzi prošli su mjesec, prema podacima iz BlackRocka, pali na 27,4 milijarde dolara.

U ožujku ta je brojka iznosila 117.4 milijarde dolara, a ovo su najniži rezultati zabilježeni od ožujka 2020. godine.

Kriza je posebno pogodila dioničke fondove koji su pali na samo 2,8 milijarde dolara, a koji su samo mjesec ranije bili na 76,2 milijarde. Gotovo kompletni zastoj ulaganja poklopio se i s turbulencijama na dioničkim tržištima, s obzirom da je FTSE indeks prošli mjesec pao za 8,1 posto – što znači da su ukupni gubici od početka godine na 13,2 posto.

Pogoršanje na burzi najjasnije je izraženo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je povučeno čak 25,6 dolara neto iz dioničkih ETF-ova fokusiranih na Wall Street. Daleko je manje sredstava povučeno iz europskih dionica i neto priljeva u široko razvijena tržišta, tržišta u nastajanju i Japana.

Podaci koje je objavio Morningstar pokazali su da su tri temeljna američka ETF-a: iShares Core S&P 500, SPDR S&P 500 i Vanguard S&P 500 izgubili između 10 i 12 milijardi dolara u travnju. Ti su gubici još veći pogodak ako se prisjetimo da su još u ožujku bili u prvih pet na nacionalnom nivou po priljevu ulaganja.

Prema Morningstaru, 10,2 milijarde dolara povučenih iz VOO-a bio je najveći mjesečni odljev iz bilo kojeg Vanguard ETF-a dosad. Odljevi iz navedena tri fonda jasno su pokazali da su iShares, Vanguard i State Street, tri lidera u industriji, doživjeli odljeve na globalnoj razini, a to su pokazali i njihovi podaci.

Karim Chedid, iShare-ov direktor investicijske strategije za FT je rekao da su navedeni odljevi uglavnom bili vođeni tehničkim čimbenikom. Terminskim ugovorima trenutno se trguje s popustom u odnosu na široke tržišne indekse.

Ulagači se prebacili na terminske ugovore

– Stoga su se neki institucionalni klijenti u posljednjih mjesec dana prebacili s američkih ETF-ova na terminske ugovore – poručio je Chedid i dodao da su tokovi ovakvih razmjera obično vezani za tržišta derivativa.

– Važno je imati na umu da ovi odljevi ne predstavljaju prodaju investitora ili promjenu raspoloženja, već samo promjenu u načinu na koji postaju izloženi temeljnom indeksu. 

Na razini sektora postoje jasne indikacije da su ulagači zauzeli obrambeni stav. ETF-ovi za zdravstvo privukli su 3,6 milijardi dolara neto, objavio je BlackRock, dok je 2 milijarde dolara uplaćenih u komunalne fondove bio najveći iznos od veljače 2016. godine i treća najveća zabilježena brojka.

Dodatnih 6,3 milijarde dolara povučeno je iz financijskih ETF-ova, što znači da je sektor sada u crvenoj zoni, unatoč tome što je u siječnju zabilježen rekordan mjesečni priljev svih vremena od 10,9 milijardi dolara.

Čak 11,7 milijardi dolara koje su prikupili dionički ETF-ovi tržišta u nastajanju, u odnosu na 6,6 milijardi dolara u ožujku, pokazuje da ulagači i u ovim vremenima ne bježe od rizika, dapače, ulažu više.

Međutim, BlackRock je objavio da su ulaganja većinom potaknuta potražnjom za kineskim fondovima koji su uvršteni u Aziju, što je indikacija da bi određeni ulagači mogli vidjeti znakove vrijednosti koji se počinju pojavljivati ​​u oslabljenim kineskim dionicama.

ETF-ovi državnih obveznica povukli su 15,9 milijardi dolara, a ta je brojka već jednom premašena u studenom 2018. S druge strane, tokovi u korporativne obveznice višeg investicijskog razreda pali su s 3,3 milijarde dolara u ožujku na 1,2 milijarde dolara, a u eurozoni su postali negativni.

Obveznički fondovi s visokim prinosom izgubili su 3,5 milijardi dolara, prije svega zbog neto povlačenja u SAD-u i Europi.

02. svibanj 2024 23:38