Financije
StoryEditor

‘Veličanstvenih sedam‘ bili bi druga najvrednija burza na svijetu

21. Veljača 2024.

Kolika je zastrašujuća snaga sedam američkih tehnoloških kompanija, kolokvijalno nazvanih ‘Veličanstvenih 7‘ (Magnificent 7) pokazuje i najnoviji izračun analitičara Deutsche Bank. Kako prenosi CNBC, tržišna vrijednost Applea, Amazona, Alphabeta, Mete, Microsofta, Nvidije i Tesle danas je veća od gotovo svih burzi na svijetu. Prema njihovoj analizi, tržišna kapitalizacija te sedmorice nadmašuje vrijednost svih kompanija uvrštenih na burzi u većini država iz skupine G20. Osim SAD-a, veću ukupnu dobit imaju još samo kompanije s kineske i japanske burze.

Vredniji nego dionice u tri države

Kada bi dionice ‘Veličanstvenih 7‘ bile same na burzi, to bi tržište bila drugo po veličini kapitalizacije na svijetu, dvostruko vrednije od japanske burze. Samo Microsoft i Apple imaju približnu tržišnu vrijednost kao sve izlistane kompanije u Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, izračunali su u Deutsche Banku.

Tolika koncentracija kapitalizacije u tako malom broju dionica zabrinula je dio promatrača koji smatraju da se radi o značajnom riziku za američko, ali i globalno dioničko tržište. Jim Reid, direktor globalnih ekonomskih istraživanja u Deutsche Banku, u analizi je naveo kako je trenutno američko tržište dionica vrlo blizu onome iz 2000. i 1929. u pogledu koncentracije kapitalizacije u malom broju dionica.

U toj su banci analizirali kretanje cijene svih 36 dionica koje su od sredine 60-ih godina bile među pet najvrednijih kompanija u sastavu indeksa S&P 500. Od toga je 20 kompanija i dan-danas među 50 najvrednijih kompanija. Od dionica iz ‘Veličanstvenih 7‘ u najvrednijih pet kompanija, Microsoft od 1997. nije bio u toj skupini samo četiri mjeseca. Apple je među pet najvrednijih od prosinca 2009., a Alphabet je član od kolovoza 2012. s iznimkom dva mjeseca kad je ispao iz Top 5. Amazon je u toj skupini od siječnja 2017. godine.

Tesla je imala niz od 13 mjeseci članstva u prvih pet, ali je trenutno na 10. poziciji, s obzirom na pad cijene od 20 posto od početka ove godine. S druge strane, Nvidia je samo u 2024. povećala svoju vrijednost za dodatnih 47 posto, a u skupini pet najvrednijih kompanija nalazi se od prvog polugodišta prošle godine.

Impresivan prinos

U prošlotjednoj analizi, društvo za upravljanje imovinom Evelyn Partners naglasilo je da su dionice iz ‘Veličanstvenih 7‘ tijekom 2023. donijele impresivnih 107 posto prinosa. Time su bitno nadmašile MSCI indeks američkih dionica koji je donio sasvim solidnih 27 posto prinosa. Daniel Casali, glavni investicijski analiitčar Evely Partnersa smatra kako postoje znaci da će tijekom ove godine i ostale američke dionice izvan Veličanstvenih 7 biti zanimljive ulagačima.

Prvi je razlog otpornost američkog gospodarstva. - Unatoč rastućim kamatnim stopama, prodajni prihodi i dobit kompanija pokazali su se otpornima. To se može objasniti discipliniranijom kontrolom troškova kod kompanija te visokom razinom štednje kućanstva akumulirane tijekom pandemije. Dodatno, američko tržište rada u dobrom je stanju s dodatnih tri milijuna radnih mjesta otvorenih tijekom 2023. godine - ističe Casali.

Drugi je razlog poboljšana razina marži koja pokazuje da su kompanije utjecaj inflacije prebacile na krajnje kupce. - Iako su plaće rasle, nisu održale korak s rastom cijena - kaže Casali.

26. travanj 2024 17:05