Financije
StoryEditor

Zbog rekordnih rezultata europske bi banke ove godine dioničarima mogle vratiti više od 120 milijardi eura

26. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Europske banke na dobrom su putu da dioničarima vrate više od 120 milijardi eura zbog rekordnih rezultata u 2023. godini. Šefovi europskih banaka zbog toga su pod pritiskom su da povećaju svoje procjene i pridobiju ulagače koji su posljednjih godina bili u strahu od poreza na dohodak.

Najveće europske banke obećale su 74 milijarde eura u dividendama i 47 milijardi eura u otkupu dionica, prema UBS-u, što je povećanje od 54 posto u odnosu na prethodne godine. Otkupi su najveći izvor rasta u posljednje tri godine tijekom kojih su europske banke iskoristile svoje profite, koji su se povećali zahvaljujući brzom rastu kamatnih stopa, kako bi otkupile dionice po sniženim cijenama.

Ulagači su pak kapitalne povrate dočekali s oprezom. – Bankama je potreban visok i održivi prinos – rekao je za Financial Times Antonio Roman, upravitelj portfelja Axiom European Banks Equity fonda dodajući da iako su prinosi visoki, postavlja se pitanje održivosti.

Povrat kapitala je oštar preokret u odnosu na razdoblje od prije četiri godine, kada je Europska središnja banka s početkom pandemije naredila bankama da zamrznu dividende i otkupe dionice što je ukaljalo ugled bankarskog sektora među međunarodnim ulagačima.

Banke su ove godine puno obećale

Ipak, europske su banke u posljednje dvije godine ugrabile 100 milijardi eura nepredviđene dobiti i to zahvaljujući neto prihoda od kamata. Zato je na primjer talijanski bankarski div UniCredit obećao ulagačima isplatiti 8,6 milijardi eura, dok je britanski Barclays obećao vratiti 10 milijardi funti u sljedeće tri godine. Također, britanski je Standard Chartered rekao da će dioničarima vratiti pet milijardi dolara u istom razdoblju.

No, analitičari su upozorili da će razina povrata dioničarima početi padati već sljedeće godine budući da je najavljeno da će središnje banke smanjiti kamatne stope do kraja godine pa su banke prisiljene tražiti druge izvore prihoda.

- Banke su značajno povećale kapitalni povrat dioničarima, ali više od toga neće ići. Regulatori u budućnosti neće odobravati puno povoljniju raspodjelu novca ulagačima – kazao je analitičar JPMorgana Mislav Matejka.

Europski su regulatori bili opušteniji u vezi s otkupom dionica u proteklih nekoliko godina jer su banke izgradile snažnu razinu kapitala, ali mnogi smatraju da im nije baš ugodno zbog visine povrata dioničarima koji su premašili brojke godišnjih profita banaka.

Ovaj je mjesec švicarski UBS također rekao da će povećati svoju dividendu za 27 posto na 70 centi po dionici te će otkupiti do milijardu dolara dionica do kraja ove kalendarske godine.

- Proteklih je nekoliko godina europski bankarski sektor dramatično poboljšao svoju profitabilnost, smanjio rizik i obnovio svoj kapital na razine koje daleko premašuju regulatorne zahtjeve – rekao je za FT Lars Forberg, upravljački partner u Cevian Capitalu, dodajući da se u cjelini na sektor ipak gleda kao da je gori nego što je bio, a ne bolji kako mnogi daju naslutiti.

Neovisno o tome, španjolski Santander i njemački Deutsche Bank najavili su povećanje povrata dioničarima, dok je državna talijanska banka Monte dei Paschi di Siena objavila da će ove godine isplatiti dividendu prvi puta nakon 13 godina.

26. travanj 2024 15:29