Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Končar: Knjiga otvorenih narudžbi teška rekordne 1,4 milijarde eura

11. Studeni 2023.
Konsolidirani prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci iznosili su 601,1 milijun eura, 27 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Čak 67 posto toga ostvareno je u izvozu, koji je porastao za 34 posto

Grupa Končar, najveći hrvatski neto izvoznik, na pomolu je treće uzastopne rekordne godine, što potvrđuju poslovni rezultati u prvih devet mjeseci 2023. Konsolidirani prihodi od prodaje iznosili su 601,1 milijun eura, 27 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Čak 67 posto tih prihoda ostvareno je u izvozu, koji je u tom razdoblju porastao za 34 posto, a najveće povećanje bilježi se na tržištu EU-a, koje ukupno tvori više od 70 posto ostvarenog izvoza. Stanje otvorenih narudžbi, backlog, poraslo je za 45 posto.

Rast prihoda i dobiti ostvarili su svi poslovni segmenti Grupe, a posebno se ističe poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije. U tom području Končar uspješno održava status regionalnog lidera i jača ulogu relevantnog europskog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije.

– Pouzdanost i povjerenje koji su se gradili desetljećima osigurali su nam rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske i Austrije. Backlog iznosi 1412,7 milijuna eura, pri čemu treba istaknuti da je do kraja rujna iznos ugovora koji će donijeti prihod u sljedećoj godini dosegnuo 741 milijun eura. Ostvareni iskoraci rezultat su promjena i aktivnosti koje smo pokrenuli u posljednje četiri godine, posebno prilagođavanja tržišnim trendovima i potrebama te ulaganja u ljude. Do kraja godine očekujemo da će prihodi nadmašiti planirane razine – istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

26. travanj 2024 13:16