Klub izvoznika
StoryEditor

HBOR objavio Izvješće o održivosti za 2022., planira pojačati financiranje zelenih aktivnosti

02. Rujan 2023.
Hrvoje Čuvalofoto Ratko Mavar
U Izvješću se naglašava da HBOR planira pojačati financiranje zelenih aktivnosti i istodobno upravljati klimatskim rizicima. Ključne će biti dekarbonizacija i klimatska tranzicija sektora i klijenata, koje očekuju najveći izazovi

HBOR je objavio svoje Izvješće o održivosti za 2022. koje donosi njegov pristup održivosti i najvažnije materijalne teme. Izrađeno je prema standardima Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) i uzima u obzir načela UN Global Compacta te ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

– HBOR prepoznaje svoju jedinstvenu ulogu i položaj u poticanju gospodarstva. Dekarbonizacija i klimatska tranzicija sektora i klijenata, pred kojima stoje najveći izazovi, bit će ključne, bilo da je riječ o pokretanju novih poslovnih pothvata ili prelasku postojećeg poslovanja na održivije tehnologije i prakse. To će pomoći boljoj implementaciji nacionalnih klimatskih strategija i planova, smanjit će emisije stakleničkih plinova i podržati napore Hrvatske da pridonese cilju klimatske neutralnosti.

Putovanje prema održivom financiranju usklađivanjem s europskom zelenom agendom i Pariškim klimatskim sporazumom zahtjevan je, ali nezaobilazan proces kako bi se podržala transformacija hrvatskoga gospodarstva. HBOR planira pojačati financiranje zelenih aktivnosti uz istodobno upravljanje klimatskim rizicima. Taj integrirani klimatski pristup omogućit će mu povezivanje svih elemenata, od upravljanja portfeljom, pristupa prikupljanju podataka do savjetovanja i financiranja klijenata u njihovoj tranziciji – izjavio je, među ostalim, u Izvješću Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

25. travanj 2024 12:07