Klub izvoznika
StoryEditor

Končar potpisao dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund vrijedna više od 10 milijuna eura

06. Lipanj 2023.
Grupa Končar

Končar – Generatori i motori ugovorili su dva nova velika projekta u Njemačkoj i Austriji s prvom fazom realizacije vrijednom više od 10 milijuna eura, čime je Končar kao najveći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici ponovno dokazao visoku konkurentnost na zahtjevnom europskom tržištu.

Ovog puta, naručitelj usluga je austrijska elektroprivreda Verbund, koja je nastavno na objavljeni poziv u listopadu 2022., odabrala našu tvrtku za sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici. U sklopu projekta Egglfing- Obernberg, Končar – Generatori i motori proizvest će ukupno šest potpuno novih generatora za elektranu na njemačkoj strani granice, dok će u sklopu projekta Braunau-Simbach revitalizirati četiri generatora te proizvesti nove statore i rotorske polove za austrijsku stranu u nadolazećim godinama.

Nakon višemjesečnog rada na izradi ponuda, odrađenih obilazaka obiju elektrana te uspješno odrađenih pregovora s kupcem, u svibnju 2023. godine društvo Končar – Generatori i motori uspješno je ugovorilo etape za oba projekta, u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijuna eura.  Proizvodnja i isporuka opreme za oba projekta teći će paralelno i kontinuirano u nadolazećim godinama. Isporuka pozicija prvih generatora na teren planirana je za prvi kvartal 2024. godine, a planirana proizvodnja ostalih generatora za naredno razdoblje sve do 2030. vrijedna je nekoliko desetaka milijuna eura.

Hidroelektrana Egglfing-Obernberg smještena je na njemačkoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn. Ukupan planirani opseg isporuke obuhvaća proizvodnju šest kompletno novih generatora, demontažu starih generatora, montažu novih u postojeću elektranu i njihovo puštanje u pogon. Projekt uključuje povećanje snage generatora sa 16 MVA na 20 MVA pri čemu je svaki mase od preko 200 tona. Hidroelektrana Braunau-Simbach nalazi se na austrijskoj strani austrijsko-njemačke granice, također na rijeci Inn. Ukupan planirani opseg ove isporuke je revitalizacija četiri  generatora, što uključuje nove statore, nove rotorske polove, demontažu starih generatora, montažu novih i njihovo puštanje u pogon. Projekt također uključuje povećanje snage generatora sa 32 MVA na 35 MVA pri čemu je svaki generator mase od preko 300 tona.

Končar s istim Kupcem već ima u realizaciji ugovor za isporuku triju novih generatora za ugradnju u postojeću hidroelektranu Ering-Frauenstein, koji je u završnoj etapi te počinju radovi na terenu na posljednjem generatoru. Austrijska elektroprivreda Verbund najavila je pokretanje investicijskih projekata u skorije vrijeme, što ujedno predstavlja nove prilike.

- Potpisivanjem ugovora za ove kapitalne strateške projekte austrijske elektroprivrede Verbund, nastavljen je snažan izvozni zamah Končara na europsko tržište. Pritom je važno naglasiti kako je ujedno riječ i o jednom od najzahtjevnijih te najkompetitivnijih tržišta na kojima konkuriramo, što ponovno dokazuje pouzdanost, visoku i ozbiljnu reputaciju zasnovanu na kvaliteti te naposljetku relevantnost Grupe kao etabliranog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja na europskoj razini. Također, s navedenim projektima te projektima u najavi, Končar – Generatori i motori mogu planirati kontinuiranu proizvodnju za naredno razdoblje sve do 2030. godine, što predstavlja važan preduvjet za nastavak uspješnih poslovnih trendova na razini Grupe  - ističe predsjednik Uprave Gordan Kolak.

11. svibanj 2024 11:05