Klub izvoznika
StoryEditor

Pilot-projekt: Ericsson Nikola Tesla i OIV uveli privatnu 5G mrežu

04. Lipanj 2022.
foto Ratko Mavar

Tvornici u Šibensko-kninskoj županiji tako je omogućena pouzdana bežična mobilna tehnologija za različite tipove uređaja do sada povezanih žičano ili Wi-Fijem

U sklopu pilot-projekta u suradnji između Ericssona Nikole Tesle i tvrtke Odašiljači i veze (OIV) u tvornicu u Šibensko-kninskoj županiji uvedena je privatna 5G mreža. Tako joj je omogućena pouzdana bežična mobilna tehnologija za različite tipove uređaja do sada povezanih žičano ili Wi-Fijem.

Umrežavanje uređaja osigurava učinkovitije upravljanje skladištem tvornice i bolji protok informacija te unaprjeđenje upravljanja proizvodnim procesom.

- 5G tehnologija prekretnica je nove industrijske revolucije i bit će ključna za daljnji razvoj društva, a ovaj projekt pokrenut je kako bismo stekli dodatno iskustvo u toj mreži budućnosti - rekao je Mate Botica, predsjednik Uprave OIV-a. Inače, OIV je prvu privatnu 5G mrežu prije nekoliko mjeseci uveo u tvornicu AD Plastika u Zagrebu.

- ICT industrija temelj je za ubrzani razvoj u svim segmentima ljudskog djelovanja, pa tako može znatno unaprijediti i industrijske procese. Ostvarenju industrije 4.0 uvelike će pridonijeti privatne 5G mreže. U tvornicama budućnosti, kojih je svakoga dana sve više, inteligentno umreženi strojevi proizvodni će proces podignuti na posve novu razinu. Takvim rješenjima smanjujemo troškove i povećavamo produktivnost te omogućujemo neizostavnu fleksibilnost kao odgovor na tržišne zahtjeve. Ponosna sam na visoku razinu znanja i kompetencija kojima stručnjaci Ericssona Nikole Tesle snažno pridonose ovom projekti, kao i drugima kojima se postavljaju temelji buduće industrije 4.0 u Hrvatskoj - istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

03. svibanj 2024 17:26