Studentski Lider klub

Pitaj, ne skitaj! FER u subotu otvara svoja vrata

FER

Odgovore na sva pitanja, ali i puno zabave, prije svih, učenici mogu potražiti na Danu otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji će se održati u subotu, 19. studenog od 10 do 16 sati. FER je pripremio mnoštvo zanimljivih sadržaja za maturante, učenike srednjih, ali i osnovnih škola, njihove roditelje i nastavnike te sve one koji žele vidjeti što se nudi na ovome fakultetu kojeg pohađaju brojni inovatori i genijalci. Nastavnici, studenti i stručno osoblje fakulteta bit će tijekom cijelog dana na raspolaganju za sva pitanja i brige koje tište buduće studente ili njihove roditelje.

– Znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika su danas nezaobilazna područja razvoja društva. Premda se ti pojmovi stalno čuju u medijima, mladi ljudi koji moraju izabrati svoju buduću karijeru često ne znaju što to znači u praksi. Kako bismo im približili ono što su «čuli negdje u prolazu», pokazali vezu matematike i stvarnosti, demonstrirali što znači studirati ta područja, odnosno potaknuli im želju da budu znatiželjni inženjeri, otvaramo vrata. Želimo da nam naši mladi posjetitelji dođu ponovno, ali kao naši studenti. I to ne zato što su im roditelji rekli da ima posla za FER-ovce, već zato da nakon završetka fakulteta svaki dan uživaju u poslu koji rade. Jer inženjerstvo je budućnost,  rekla je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, članica organizacijskog tima.

Organizacijski tim Dana otvorenih vrata čine: prodekan za nastavu FER-a, prof. dr. sc. Marko Delimar, dr. sc. Anamari Nakić, doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, Tomislav Jagušt, dipl. ing. i Goran Grdenić, mag. ing.

Svima koji se nalaze pred važnim životnim pitanjem odabira fakulteta na kojem će nastaviti svoje školovanje razloga za odabir FER-a je mnogo. U to će svoje posjetitelje uvjeriti domaćini koji će predstaviti mogućnosti studiranja ili znanstvenog i stručnog usavršavanja te nastavnu i znanstvenu djelatnosti koja se odvija na FER-u.

Uz prezentaciju fakulteta i studijskih programa, posjetitelji Dana otvorenih vrata imat će priliku posjetiti neke od najzanimljivijih fakultetskih laboratorija, upoznati se sa nizom znanstvenih istraživanja i projekata, upoznati se s radom studenstkih i stručnih udruga koje djeluju na fakultetu, te vidjeti i isprobati čitav niz izuma i tehnologija iz područja elektrotehnike i računarstva koje su osmislili i razvili djelatnici i studenti FER-a u posljednih nekoliko godina.

– Na štandu Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja izloženo je nekoliko pokusa kojima nastojimo interesantne prirodne fenomene iz elektrotehnike i magnetizma na zanimljiv i atraktivan način približiti posjetiteljima. Tako posjetitelji mogu vidjeti ionski motor koji je pogonjen naponom od 10 tisuća volti, elektromagnetski vlakić te mogu isprobati kako magnet u obliku kuglice sporo pada kroz metalnu cijev. Osim zanimljivih eksponata izloženih u prizemlju FER-a, i ove godine će za posjetitelje biti organizirani atraktivni obilasci nekoliko laboratorija. Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti preskakanje pravih munja, ući u gluhu komoru i čuti kako “zvuči” tišina te vidjeti kako se proizvodi struja iz sunca i vjetra,  kaže doc. dr. sc. Hrvoje Hegeduš koji svake godine aktivno sudjeluje u Danu otvorenih vrata.

Studentske udruge koje će se predstaviti na Danu otvorenih vrata FER-a su KSET, SUBOS, IAESTE, eSTUDENT, SUPEUS i BEST. Bit će izloženi i pehari i nagrade koje su studenti osvojili na međunarodnom sveučilišnom natjecanju studenata elektrotehničkih fakulteta «Elektrijada».

Dani otvorenih vrata se na FER-u organizirano provode od 2010. godine s time da je koncept sličan ovogodišnjem krenuo 2013. Događaj se uvije odvija istovremeno sa Smotri sveučilišta u Zagrebu.

Što kažu studenti FER-a

 – Nažalost nisam bio na Danu otvorenih vrata prije upisa fakulteta jer sam već bio odlučio o upisu fakulteta. Ali bio sam kad sam već upisao fakultet i mislim da je to odlična prilika za neodlučne da na konretnim primjerima vide čime će se možda baviti jednog dana i da su stoga vrlo korisni za učenike, rekao nam je Ivan Strizrep.

– Jednom sam posjetila dan otvorenih vrata, ali ne neposredno prije izbora fakulteta, nego dok sam bila 3. razred srednje škole. Zapravo sam kroz cijelu srednju školu znala da želim upisati FER, a na dan otvorenih vrata sam išla jer sam jedva čekala da se to dogodi pa sam se tamo divila prvo zgradi pa onda robotima pa ljudima… Malo me tad to i zastršilo, pogotovo ono predavanje o uvjetima upisa, pa o količini učenja i sve te realne stvari. To me i motiviralo da se potrudim i “upadnem”. Veći utjecaj na taj izbor fakulteta su ipak imali moji roditelji i prijatelji koji su već bili na FER-u pa su mi pričali svoja iskustva na temelju kojih sam odlučila da mi se to najviše sviđa. A dan otvorenih vrata je bio samo potvrda, prisjetila se studentica FER-a Karmela Slačanac.

Pogledajte raspored događanja.

Komentari