Aktualno Studentski Lider klub

Promoviranje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

internacionalizacije
Lider
Autor Lider

Kao doprinos povećanju svijesti o značaju internacionalizacije poslovanja i izvoza, Ekonomski fakultet u Osijeku sudjeluje u zanimljivom trogodišnjem Erasmus+ projektu (2016.-2019.), krovnog naziva INTENSE (INTernational ENntrepreneurship Skills Europe), usmjerenog na poticanje poduzetničkog ponašanja i internacionalizacije studenata u cilju povećanja njihove zapošljivosti. Nositelj projekta je Hochschule fuer Technik and Wirtschaft, Berlin, Njemačka, a osim Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u projektu sudjeluju i University of Applied Sciences Utrecht, Nizozemska, University of Applied Sciences LTD TUAS – Turku, Finska, te UC Leuven Limburg, Belgija. Projekt INTENSE okuplja timove studenata iz svih partnerskih sveučilišta, mala i srednja poduzeća iz zemalja partnera, te zaposlenike visokoobrazovnih institucija partnerskih visokih učilišta, s ciljem pružanja pomoći malim i srednjim poduzećima u internacionalizaciji poslovanja i podizanju svjesnosti o važnosti internacionalizacije. Krajnji cilj projekta je razvoj grupe kolegija, ali i programa cjeloživotnog obrazovanja fokusiranih na internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća.

>>>Osječki studenti besplatno savjetuju poduzetnike

U dva ciklusa projekta („pilot i full run“) timovi studenata rade direktno s poduzetnicima na strategiji internacionalizacije u jednu od odabranih partnerskih zemalja, kao i sa kolegama studentima iz te zemlje. Studenti svih partnerskih organizacija sudjeluju i u jednotjednoj zajedničkoj edukaciji, koja je prošle godine bila organizirana na University of Applied Sciences Utrecht, Nizozemska, dok ove godine studenti idu u Berlin, na Hochschule fuer Technik and Wirtschaft, gdje se upoznaju s problemima poduzetnika, razmjenjuju iskustva i predlažu rješenja strategije nastupa na inozemna tržišta svakog pojedinačnog poduzetnika.

Nastavnici partnerskih visokoobrazovnih institucija zaduženi su za mentoriranje studentskih timova u radu s poduzetnicima, ali i za izradu nastavnih materijala. S obzirom da se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku radi o izvannastavnoj volonterskoj aktivnosti studenata, u prvom ciklusu aktivnosti sudjelovalo je šest studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji su radili s dva osječka poduzeća (Shovel d.o.o. i Ortostep d.o.o.) na istraživanju mogućnostima internacionalizacije poslovanja tvrtki na tržištima Finske i Belgije. U drugom ciklusu projekta sudjeluje 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku te šest osječkih poduzeća (Žito d.o.o, Carta d.o.o., Ortostep d.o.o., TinkerLabs d.o.o., LadzLife d.o.o., Europlast d.o.o.).

>>>Studenti Ekonomskog fakulteta osvojili medalje na međunarodnom natjecanju u Moskvi

Ekonomski fakultet u Osijeku domaćin je i završne međunarodne konferencije projekta koja će se oržati 12.06.2019. godine u Osijeku, na kojoj će biti prezentirane projektne aktivnosti, kao i rezultati projekta, te policy smjernice za jačanje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća.

Komentari