Aktualno Studentski Lider klub

Zaklada Mikec je prilika darovitima slabijeg imovinskog stanja da se obrazuju

Antun Mikec, zagrebački poduzetnik rodom iz Međimurja i suvlasnik te direktor VMD grupe, osnovao je Zakladu Mikec, obiteljsku zakladu koja će davati godišnje stipendije za srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje darovitih učenika i studenata iz Međimurja, pri čemu će prednost imati oni slabijeg imovinskog stanja.

– Od svih oblika ulaganja ili donacija stipendiranje školovanja darovitih mladih ljudi najkorisnije je za razvoj društva i pojedinca – objašnjava svoju odluku Mikec.

Zakladu će financirati vlastitim novcem, odnosno prihodima tvrtki u svojem vlasništvu i suvlasništvu, a odluke o dodjeljivanju stipendija donosit će Zakladna uprava. Članstvo u tom tijelu prihvatili su ugledni pojedinci i predstavnici državnih, lokalnih te crkvenih vlasti iz Međimurja.

Mnogo donacija

Suvlasnik VMD grupe u proteklih je petnaest godina, što osobno, što putem svoje tvrtke, darivao i potpomagao različite skupine i aktivnosti, primjerice davao je jednokratnu pomoć siromašnim pojedincima i obiteljima, sufinancirao izdavanje  publikacija i knjiga, stipendirao učenike i studente, davao donacije Crkvi za gradnju ili uređenje crkvenih objekata, donacije za uređenje trga u svome rodnome mjestu, pomagao u organizaciji kulturnih i sportskih događaja.

– To je postalo sve masovnije, molbe za donacije za razne sadržaje bile su sve češće pa mi je bilo sve teže selektirati ih i donositi pravedne odluke. Zbog toga sam odlučio osnivanjem obiteljske zaklade i njezine uprave formalizirati i institucionalizirati donacijske aktivnosti. U početnoj se fazi od 80 do 90 posto  fonda namjerava upotrebljavati za stipendiranje darovitih i vrijednih studenata, pri čemu će prednost imati kandidati slabijeg imovinskog stanja iz Međimurja, gdje sam rođen – govori Mikec, naglašavajući da je za ovu godinu zbog kratkog vremena i što boljeg odaziva uputio poziv preko međimurskih općinskih i gradskih uprava te župnih ureda jer ondje ipak najbolje znaju kakve su potrebe u njihovoj sredini.

Navika pomaganja

Sadašnji je godišnji fond za podjelu 700-tinjak tisuća kuna koje će Mikec osigurati vlastitim sredstvima i prihodima tvrtki u svome vlasništvu, a preostali iznos od 10 do 20 posto godišnjeg fonda upotrebljavat će se za druge kulturne, umjetničke, socijalne i crkvene potrebe na međimurskom području. Stipendiranje i opseg rada Zaklade poslije se namjeravaju proširiti na ostatak Hrvatske te razvijati kultura poticanja mladih.

– Svim dobitnicima stipendija nećemo uvjetovati, nego sugerirati, da nakon završenog školovanja 20-ak posto primljenog iznosa u ratama uplate u Zakladu – ističe Mikec.

Cilj je toga simboličnog iznosa, objašnjava, stjecanje navike pomaganja i poticanje školovanja mladih, posebno vrijednih i darovitih studenata.

Komentari