Komentari
StoryEditor

Crni petak: Elektra bi kupcima trebala slati obavijesti kad će ostati bez struje

20. Rujan 2019.

Brijaći aparat ugasio se s dopola obrijanom bradom, sušilo je zašutjelo na samom početku sušenja kose, voda za kavu nije zavrela na električnom grijaču, a plinski sad ne možeš 'kresnuti' jer – nema struje. Točno u osam ujutro Elektra je ugasila struju u mom stanu, i cijelom susjedstvu – 'zbog redovitog godišnjeg održavanja'.

I, baš tog dana trebao sam ostati raditi od kuće. Osuđen sam na tri sata bez najbržeg WI-FI-ja, srećom s punim laptopom, ali s dopola praznim mobitelom. A spajanje laptopa preko mobitela guta bateriju k'o ludo. Dakle, ili sat vremena koliko-toliko normalnog rada, ili tri sata pukog kucanja po 'pisaćem stroju', dok laptop ne posrče i zadnja kap struje. 

Nekad je naslovčić 'Struja' u novinskim gradskim rubrikama, s popisom ulica i kućnih brojeva koje sutra od osam do 11 ili nedajbože do 14 sati neće imati struju, bio među čitanijim tekstovima.

A danas je tu i Internet. Pa, tko ima vezu nakon nestanka struje, može vidjeti objašnjenje i smiriti doživljaj. Bar neće otići kvragu frizer i hladnjak, koji, prema Murphyjevom zakonu, nestanak struje u pravilu dočekaju puni mesnih i mliječnih proizvoda.

Da - imamo Internet! Imaju ga i kupci struje, a ima ga i Elektra. Ali, tko će svaki dan provjeravati njihov portal za jedno ili dva isključivanja struje na godinu. Pa zar 'električari' ne bi mogli zajedno s računom za struju, poslati i ponudu svim korisnicima koji to žele, dostavu informacija koje su važne za njih. Pa bih tako i ja bar dan ranije dobio poruku u svoj mailbox da ću ostati bez struje danas od osam do 11 zbog redovnog održavanja…

A kad je netko u trafostanici u 11.10 napokon okrenuo prekidač, i kad su zazujali svi uređaji u stanu, kad se digao telekomunikacijski sustav i kad mi se napokon vratio WI-FI, odmah sam poslao ovaj tekst.

25. travanj 2024 22:51