Komentari
StoryEditor

Dozvolu za odlaganje biootpada na Čret treba odmah ukinuti!

19. Veljača 2024.
Nakon dvaju odrona na Jakuševcu zagrebačka gradska vlast izdala je Holdingu dozvolu da dio biootpada odlaže u kompostani na Čretu, u blizini škole, vrtića i privatnih stambenih objekata. To je zaustavljeno nakon što je javnost doznala za to, ali dozvola i dalje vrijedi

Unatoč nekim indicijama (naglašavam: indicijama, a ne potvrdama) da je Zagrebački holding zaustavio (ili barem znatno smanjio) odvoz kućnog biootpada na odlagalište zagrebačkog Čreta (zbog čega se u posljednje vrijeme dignula prašina), čak i da jest tako, opravdana je bojazan građana koji žive blizu Maksimira da ta priča nije završena. Razlog je dokument – dozvola odvoza biootpada na Čret, za koju gradski oci tvrde da je privremena iako je izdana Zagrebačkom holdingu na deset godina, tj. do 22. prosinca 2033. godine. Ako je privremena, smatraju li onda gradski oci da ta privremenost traje deset godina ili su lagali građanima?!

U svakom slučaju, treba je ukinuti! Da podsjetim, unatrag manje od mjesec dana građani Bukovca, Maksimira i obližnjih zagrebačkih kvartova shvatili su da se biootpad dovozi u kompostanu na Čretu nakon što su osjetili nesnosni smrad na tom području. Razlog preusmjeravanja biootpada na Čret bili su odroni na Jakuševcu izazvani upravo njegovim odlaganjem pa su gradski oci odlučili kao privremeno rješenje (tako je tvrdio gradonačelnik Tomislav Tomašević) iskoristiti kompostanu na Čretu u koju poduzeće Zrinjevac inače dovozi granje, lišće i drugi biootpad slične vrste.

Građani o tome nisu obaviješteni pa je sve izgledalo kao nekakva tajna operacija, ali ako je i bila tajna, zbog nepodnošljivog smrada ubrzo je razotkrivena. Doduše, gradonačelnik Tomašević naknadno je tvrdio, kako je, primjerice, pisao Nacional, da su javnost izvijestili o pokretanju hitnog postupka ‘ugovaranja odlaganja biootpada s privatnim tvrtkama, a manji dio otpada odvezen je u kompostanu Čret. U međuvremenu je sklopljen ugovor s privatnim oporabiteljem i u tijeku je micanje biootpada iz kompostane Čret‘.

Ostalo još biootpada

U Građanskoj inicijativi (GI) Maksimir za Zagreb tvrde da je spomenuta dozvola za gospodarenje otpadom Zagrebačkom holdingu na temelju koje se odvozi biootpad na Čret u suprotnosti s mnogim propisima. Također tvrde da su im iz gradske Čistoće potvrdili dovoz ogromnih količina biootpada i dodaju: – Iz Čistoće su naveli da je od 12 programa za biootpad, koliko ih je dnevno u Zagrebu, osam išlo na Jakuševec, a zatim privatnom oporabitelju, a četiri na Čret, gdje se samo od Nove godine dovezlo oko 720 tona kućnog biootpada. Prije nekoliko dana biootpad odvozi tvrtka 3KF, koja ga dalje i odlaže. Prema našim informacijama, odvezeno je 580 tona te za preostalu razliku od 140 tona postoji informacija i naznake da je ostala zatrpana na lokaciji.

Dakle, velik je dio biootpada odvezen, ali ostaje pitanje što s ostatkom. U GI-ju naglašavaju da je kompostana na Čretu namijenjena prije svega za preradu granja, lišća, trave i ostale zelene mase te da nije namijenjena za biootpad nastao u kuhinjama naših sugrađana, i to iz više razloga. Osim onečišćenja zraka u urbanom području, podsjećaju na opasnost da se zbog raznih procesa razgradnje onečiste tlo i potoci ili rijeke (sve su to stručno objasnili u odgovoru) te da odgovorni i ne mogu kontrolirati te procese zbog višestruko povećanoga kapaciteta od predviđenoga.

Nešto smrdi

Naravno da nas zabrinjava što je s preostalih 140 tona biootpada, ali još nas više zabrinjava šutnja gradskih otaca zbog dozvole za gospodarenje otpadom ZG holdingu. Naime, ako je stvarno riječ o privremenom karakteru odvoza biootpada u čretsku kompostanu, zašto je izdana na deset godina?! Ili pak, ako je privremena, zašto se ne ukine?! Ta smo pitanja postavili Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje još 2. veljače (4. veljače poslali smo mu i dokument koji je donio – Dozvolu o gospodarenju otpadom), ali još nismo dobili odgovor.

Meni tu nešto smrdi, da budem u skladu s cijelom pričom. Šutnja odgovornih kao da zapravo glasno govori o skrivenim namjerama gradskih otaca. Iako razumijem da su suočeni s kosturima iz ormara prethodne, Bandićeve garniture, odlaganje biootpada na Čretu je nedopustivo. Zato apeliram na njih da odmah ukinu spomenutu dozvolu. Tako će pokazati da je odlaganje zaista bilo, iako protuzakonito (kako tvrde u GI-ju), privremeno. 

 

POST SCRIPTUM

Sporna dozvola za gospodarenje otpadom Zagrebačkom holdingu izdana je bez javne rasprave, i to uoči Božića, 22. prosinca prošle godine, kad se ljudi u Hrvatskoj već počinju opuštati i misliti na blagdane koji slijede. Da stvar bude sumnjivija, donesena je u petak, kad je dosta njih već bilo na putu, pa se ne možemo oteti dojmu da je sve napravljeno smišljeno.

22. travanj 2024 09:06