Komentari
StoryEditor

Dražen Čović: Dolaze nova rješenja za instant plaćanja

31. Prosinac 2019.
Dražen Čović
Piše:
piše Dražen Čović
[email protected]
U 2020. ponudit ćemo nove inicijative i rješenja u digitalizaciji, inovacijama platnih usluga te osnaživanju uloge univerzalnog pružatelja infrastrukturne potpore

Financijska agencija danas je prije svega tehnološka tvrtka, a digitalno poslovanje naše je prirodno okružje. Danas gotovo svaki poslovni subjekt ima barem jednoga korisnika Fininih poslovnih digitalnih certifikata. Pionir smo u pružanju digitalnih usluga povjerenja i nezaobilazan partner državi i javnom sektoru u provedbi važnih nacionalnih (reformskih) projekata, od izgradnje NIAS-a do aktualnih projekta (e-Poslovanje, e-Pristojbe) čiju popularizaciju očekujemo u idućoj godini.

U tekućoj godini, 2019. uspješno je proveden složen projekt uvođenja e-računa za državu. Razmjena računa (1,8 milijuna računa između više od 30.000 izdavatelja), sasvim sigurno, jedan je od najsloženijih i najvažnijih poslovnih procesa i, možemo reći, temelj za daljnju digitalizaciju. Primjena tog servisa u velikom broju poslovnih subjekata u idućoj će godini pokazati i pozitivne efekte digitalizacije i primjene novih tehnologija. Naši napori i nadalje će biti usmjereni na daljnji razvoj te usluge.
Mnogo je izazova s kojima će se Fina susresti u idućoj godini i koje svakako smatramo prilikom za rast i razvoj. Treba izdvojiti digitalnu transformaciju poslovanja, integraciju naprednih tehnologija i iskorištavanje podataka te izazov razvoja ljudskih potencijala koji sve gospodarske subjekte motivira na snažne promjene.

Integracija digitalnih usluga u sve pore društva i poslovanja te iskorak mnogih poslovnih subjekata prema snažnijoj digitalnoj transformaciji obilježili su ovu godinu i nastavit će se intenzivno i 2020.

Klijent u centru digitalizacije

Na gotovo svim područjima Finina tržišnog rada i načina poslovanja u sadašnjim okvirima imperativ još snažnije transformacije potaknut je mogućnostima novih tehnologija, zahtjevima klijenata i korisnika njezinih usluga te pojavom niza kreativnih disruptivnih rješenja na digitalnim platformama. U centru zbivanja su klijent i njegova potreba. Cjelokupno financijsko poslovanje, naše dominantno područje, u razdoblju je velikih promjena i uvelike obilježeno ulaskom 'big techa' i 'fintecha' te njihovih disruptivnih poslovnih modela na tržište. Tražit će se odgovori o modelima prožimanja postojećih i novih igrača, tehnologija i (eko)sustava.

Stvaranje (nove) vrijednosti za kupca ključna je odrednica tih transformacijskih modela i u pravilu zahtijeva redefiniranje standardnog lanca vrijednosti te novu konfiguraciju resursa i sustava u pozadini. Fina će stoga i 2020. nastaviti provoditi niz aktivnosti digitalizacije radi operativne izvrsnosti, bržeg izlaska na tržište, unaprjeđenja proizvoda i usluga, pojednostavnjenog i personaliziranog pristupa digitalnim kanalima, poboljšanja odnosa prema klijentima te uvođenja novih tehnologija i razvoja novoga, digitalnog mentalnog sklopa.

Fini je više nego ikada u fokusu ono što se događa u okružju. Iako je većina hrvatske poslovne zajednice još relativno optimistična u svojim prognozama za iduću godinu, Fina pozorno prati globalna kretanja te znakove novoga recesijskog vala i radi odgovarajuće pripreme za aktivaciju potrebnih mehanizama otpornosti u sklopu svojih planova za iduću godinu.

Jačanje jedinstvenog tržišta EU

Recesija ponajprije poziva na kontrakciju i optimizaciju u svim aspektima poslovanja. No upravo je prošla recesija na svojevrstan način dala i snažan zamah razvoju digitalnih platformi te na kraju profilirala najinovativnije i najupornije koji su u takvim okolnostima znali prepoznati nove tržišne trendove i signale korisnika kao svoju priliku. Čak i u uvjetima smanjene gospodarske aktivnosti lideri ne zaziru od rizika hrabrih poteza.

Najvažnijom pripremom držimo, stoga, kvalitetno osnažiti svoje poslovanje i sustav kako bismo mogli biti relevantan tržišni dionik i pružati kvalitetnu uslugu svojim korisnicima u okružju digitalne ekonomije. To se, prije svega, odnosi na još učinkovitije upravljanje izvorima prihoda u smislu portfelja proizvoda i usluga, distribucijskih/prodajnih kanala i upotrebe tehnologija te postavljanje jasne vizije i strateških ambicija za dugoročno razdoblje.

Kad je riječ o javnom sektoru, najbolja je priprema svakako povećanje kvalitete, efikasnosti i jača integracija javnih dionika te daljnji korak u olakšavanju uvjeta poslovanja za poduzetnike primjenom digitalnih tehnologija.

Naša uloga u hrvatskom gospodarstvu i društvu bit će usklađena s ukupnim kretanjima i smjernicama Europske komisije za poticanje digitalne transformacije europskog društva i gospodarstva u idućoj financijskoj perspektivi, do 2027.
Prvu polovinu 2020. zasigurno će obilježiti predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europe i nastavak priprema za pristupanje eurozoni, pri čemu će Fina biti spremna pružiti kvalitetnu potporu državnim tijelima i regulatoru u svladavanju potrebnih reformi. Jačanje jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji, što je Hrvatska istaknula među prioritetima svog predsjedanja Europskom unijom, prilike su za pozicioniranje, pristup najnovijim tehnologijama te bolju apsorpciju novca iz Unijinih fondova.

Napredna analitika velikih podataka

Snažan program ulaganja EU kako bi se iskoristile prilike koje nudi digitalna transformacija svakako treba iskoristiti, osobito u područjima javne uprave, razvoja i interoperabilnosti javnih usluga te poticanju široke upotrebe naprednih tehnologija u gospodarstvu. U idućoj godini Finini će napori biti usmjereni i na operativnu prilagodbu zahtjevima provođenja usluga koje izvršava na temelju javnih ovlasti, nastavak provedbe postojećih nacionalnih projekata gospodarske i društvene digitalizacije te iniciranje novih koji mogu biti financirani iz fondova Europske unije, gdje se Fina svrstava u krug najuspješnijih praksi na europskoj razini.
I novacije koje se temelje na naprednim tehnologijama, poput umjetne inteligencije i lanca blokova (engl. blockchain) te poslovanje u oblaku već su zaživjeli na tržištu i imat će i nadalje golem utjecaj na digitalne proizvode i usluge, industriju i društvo. To, naravno, upućuje i na važnost kibernetičke sigurnosti, ali i na promišljanje o nizu infrastrukturnih pitanja koja su potaknuta stvaranjem novih poslovnih modela.

Upravo kad je riječ o novim poslovnim modelima, iznimno važnim pokazuje se oslanjanje na naprednu analitiku velikih podataka koja otvara prostor za umrežavanje i razvoj novih oblika dinamičnih ekosustava i suradnji. Važna zadaća pritom je dana regulatoru, i na nacionalnoj razini i na razini Europske unije, da učinkovito i brzo odgovori na tržišne promjene, stvori odgovarajuće regulatorno okružje, vodeći pritom računa o aspektu sigurnosti i zaštite potrošača i njegovih podataka.

Sigurni smo da Fina sa svojim resursima, bogatim iskustvom, znanjima i referencijama u širokom rasponu djelovanja svakako može biti kvalitetan integrator i ponuditi platformu za kvalitetna partnerstva koje će razultirati kreativnim i inovativnim rješenjima te stvaranju mreže vrijednosti i za komercijalne korisnike i za zajednicu. Stoga ćemo na tržištu financijskih usluga ponuditi nove inicijative i rješenja (samostalno i u suradnji) u području digitalizacije i inovacije platnih usluga i instant plaćanja, koja su u porastu, kao i u osnaživanju svoje uloge univerzalnog pružatelja infrastrukturne potpore.

Izazov nedostatka IT kadra

Kontinuirano digitaliziramo organizaciju i procese rada u novom okružju. Međutim, razvoj, zahtjevi tržišta i naših klijenata pred Finu stavljaju izazov za još snažnijim iskorakom u tom smjeru i interno i tržišno, ali i u smislu naše šire društvene uloge. Digitalna transformacija može biti uspješna samo ako je prate odgovarajuća unutarnja transformacija, digitalne i socijalne vještine i kompetencije, razumijevanje tehnologija, učinkovite suradnje i umrežavanje svih dijelova organizacije te odgovarajući poslovni mentalni sklop. Odgovornost za promišljanje dugoročne konkurentnosti i održivosti imperativ su za iduće (strateško) razdoblje.

Trendovi u ljudskom kapitalu i u sljedećem razdoblju upućuju na promjene u karakteristikama i očekivanjima zaposlenika te na fundamentalne promjene u strukturi posla, modelima i načinima rada, a time i na potrebu (re)dizajna radnih mjesta, rada u timovima, pružanja dinamičnih razvojnih mogućnosti.

Poslovna zajednica u cijeloj Europskoj uniji naglašava nedostatak kvalificirane radne snage i posljedično rast troškova kao najveći izazov u poslovanju i za iduću godinu. Fina se, kao i mnogi gospodarski subjekti, susreće s tim izazovom, ponajprije s nedostatkom IT kadra, ali i drugih stručnjaka, u čemu je potreban i strateški pristup na državnoj razini. Pristup talentima i mobilnost radnog mjesta te načini integracije 'startup'-razmišljanja globalni su izazovi koji traže hitne odgovore.

Finini centri u manjim mjestima

Naš razvoj modernoga koncepta informatičko-razvojnih centara (ITCR), onih u manjim lokalnim zajednicama, jedan je od naših odgovora na potrebe razvoja lokalne zajednice te znanja i očekivanja radne snage. Vjerujemo da upravo u dijelu pokrenutih i planiranih projekata Fina ima što ponuditi.

U Hrvatskoj su dodatni iskoraci potrebni također u promidžbi i educiranju društva o svim mogućnostima koje nude postojeći digitalni servisi. Na tom tragu, premda zahtjevna i izazovna, vjerujemo da snažna digitalna transformacija cijeloga gospodarstva te niz prilika koje su pred nama u sljedećoj godini mogu potaknuti pozitivne promjene koje će osnažiti tržišnu utakmicu i povući cijelo društvo prema naprijed.  

Izazovi 2020.

1. digitalna transformacija poslovanja
2. integracija naprednih tehnologija i iskorištavanje podataka
3. razvoj ljudskih potencijala koji motivira sve gospodarske subjekte na snažne promjene

17. travanj 2024 00:08