Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Direktor može jamčiti osobnom imovinom da će tvrtka plaćati najamninu

23. Ožujak 2020.
Jamac platac
Vlasnica poslovnog prostora dogovorila je s vlasnikom tvrtke da će mu ga iznajmiti i inzistirala na tome da u slučaju neplaćanja bude jamac platac. To je dobro rješenje i ako najmoprimac ode u stečaj

Prije nekoliko brojeva pisali smo o tome da vlasnik poslovnog prostora ne može izbaciti tvrtku koja je otišla u stečaj dok traje stečajni postupak. Čitateljica iz Primorja ima mali poslovni prostor za koji je već dogovorila s vlasnikom tvrtke da će mu ga iznajmiti, ali boji se stečaja pa je došla na ideju kako izbjeći neugodnosti. Tražila je savjet od mene. Riječ je, inače, o meni dragoj čitateljici koja se javi s vremena na vrijeme, no koja je (nadam se da se neće naljutiti) pomalo u zabludi kad vjeruje da sam ja taj koji može davati savjete. Obično sam malo novinarsko piskaralo, nikakav stručnjak, ali otkako sam se počeo baviti piskaranjem, postao sam, ipak, stručnjak na jednom polju – stručnjak sam za postavljanje upita stručnjacima, o čemu sam već na ovome mjestu izvijestio poslovnu javnost.

Ima tko zna

Ali, da ne duljim, čitateljica mi je ispričala da već dugo ima mali poslovni prostor, ured s nekoliko prostorija, pogodan za male tvrtke. Do sada nije imala većih problema s prijašnjim unajmljivačima tog prostora. Tu i tamo bilo je nekih problema, ali sve je bilo u granicama korektnosti. Ne znam zašto, ali kao da je sada malo opreznija pa inzistira na tome da joj vlasnik (ujedno direktor) tvrtke unajmljivača bude jamac platac kao fizička osoba ako tvrtka prestane plaćati najamninu. To bi stavila u ugovor i, veli mi, direktor te tvrtke pristaje na taj uvjet. Čovjek bi, onako na prvu, zaključio da je ipak riječ o ozbiljnoj tvrtki ako se njezin vlasnik izlaže da će platiti nešto ako mu tvrtka zapadne u teškoće.

Moram reći da je pohvalno što je čitateljica oprezna, bez obzira na takvo stajalište vlasnika i bez obzira na to što se čini pristojnim gospodinom koji se bavi ozbiljnim poslom. Znalo se dogoditi da ljude zavara prvi dojam, nakon čega bi se pokajali. Uglavnom, ona je spremna potpisati s njim ugovor, no zabrinjava je još nešto: što u slučaju tvrtkina stečaja? Da budem jasniji, zanima je bi li i u tom slučaju mogla ovršiti direktora kao fizičku osobu koji je jamac plaćanja najamnine za svoju tvrtku. Malo sam se počešao po glavi, onako kao kad te netko nešto pita, a ti s upitnikom iznad glave glupo izgledaš i ne znaš što bi rekao ili napravio pa prebaciš ruku na glavu i češkaš se. Ipak, nakon kratkog razmišljanja, onako laički, kažem ja dragoj čitateljici da mi se čini da bi i u takvoj situaciji mogla ovršiti direktora. Naime, tvrtku u stečaju ne smije dirati, ali direktor je sâm potpisao da će i osobnom imovinom jamčiti da će njegova tvrtka plaćati najamninu.

No, kako navedoh, kao nestručnjak ne mogu joj to potvrditi. Zato sam zamolio za pomoć jednog od naših najboljih odvjetnika, Miću Ljubenka, da mi objasni može li i u slučaju stečaja čitateljica mirno spavati.

Unaprijed definirati ugovorom

Ljubazno mi je odgovorio odvjetnik Vanja Vargec iz odvjetničkog društva Ljubenko i partneri potvrdivši mi da će čitateljica i u slučaju stečaja moći ovršiti direktora kao jamca platca. Međutim, najprije mora nakon otvaranja stečajnog postupka prijaviti svoju tražbinu. Tek tada, bez obzira na stečajni plan, može ovršiti direktora koji je jamac platac. Ako tvrtka ode u stečaj i nema imovine ni za podmirenje troškova stečajnog postupka, provest će se skraćeni stečaj, tj. otvaranje i istodobno zatvaranje stečaja, i tada čitateljica 'nema obveze prijave tražbine jer nije ni moguća naplata te se samo nastavlja dalje ovrha na direktora osobno'.

– Bilo bi dobro takvo što definirati unaprijed ugovorom o zakupu, kao i obvezu zakupca da obavještava zakupodavca o svojem statusu, odnosno eventualnom stečaju, i to najkasnije pet dana od promjene – objasnio je odvjetnik Vargec.

Prenio sam čitateljici što je rekao pravi stručnjak. Zahvalila je i rekla da joj je sada mnogo lakše razgovarati s budućim unajmljivačem. Nadam se da će i ona i vlasnik tvrtke poslovati na obostrano zadovoljstvo, pogotovo sada, u ovo vrijeme čudne psihoze kojoj smo izloženi.

POST SCRIPTUM
Čitateljica mi je rekla da bi u ugovor htjela staviti i to da u slučaju da tvrtka ne plaća najamninu ima pravo zamijeniti bravu i zabraniti ulazak u prostorije dok se ona ne plati ili da nakon nekog vremena može izvanredno otkazati ugovor bez otkaznog roka. Rekao sam joj da bi to vrijedilo samo onda ako tvrtka još ne bi bila u stečaju te sam je uputio na tekst u 'Pravdi' od prije nekoliko brojeva u kojem je obrazloženo da tvrtki u stečaju najmodavac niti može prisilno naplatiti najamninu niti ga može izbaciti ili, u ovom slučaju, zamjenom brave spriječiti da redovito posluje.

19. travanj 2024 19:00