Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Dubrovački gradski oci favoriziraju gradskog prijevoznika

29. Lipanj 2020.
Libertas Dubrovnik
Poglavarstvo grada Dubrovnika odlučilo je da će gradska prijevoznička tvrtka gotovo jedina moći prevoziti putnike s kruzera na plato Pile. Za dvije će godine privatni prijevoznici i definitivno biti eliminirani s te linije, no oni dižu glas

Udruga Glas poduzetnika poslala je priopćenje za javnost u kojem se žali na odluku Grada Dubrovnika koji je još u srpnju 2019. poslao dopis putničkim agencijama s prijedlogom nove organizacije prometa. S obzirom na to da nije u potpunosti bilo jasno o čemu je riječ, zamolio sam udrugu Ragusa Bus da pojasni o čemu je riječ. Kako mi se čini, Grad Dubrovnik novom organizacijom prijevoza putnika iz luke Gruž ka dijelu grada Pile nanijet će štetu privatnim poduzetnicima.

Iz Grada Dubrovnika nije stigao odgovor na moj upit, ali zato je odgovorila predsjednica udruge Ragusa Bus Vesna Lukić (koja je i alarmirala udrugu Glas poduzetnika). Naime, još je lani najavljeno da će od 1. travnja 2020. javni gradski prijevoznik Libertas-Dubrovnik (tvrtka u vlasništvu Grada Dubrovnika) biti jedini koji će moći prevoziti goste s brodova na kružnim putovanjima na relaciji Luka Gruž – Pile. Da bi (vjerojatno) zamaskirala svoju namjeru, gradska vlast za taj povremeni prijevoz upotrebljava izraz shuttle, što navedena relacija, poručuju iz Udruge – nije.

Normom eliminiraju konkurenciju

A da nije, potvrđuje Zakon o javnom prijevozu, koji shuttle definira kao 'prijevoz putnika koji se obavlja vozilima isključivo između zračnih luka i hotela, odnosno središta grada, na temelju pisanog ugovora koji je sklopljen između prijevoznika i zračne luke i koji nema obilježja drugih oblika prijevoza putnika'. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o zračnoj luci, a ni grad Dubrovnik nije hotel.

Inače, Poglavarstvo je na primjedbe Udruge odgovorilo da svaka jedinica lokalne samouprave ima pravo organizirati prijevoz na način koji najbolje zadovoljava lokalno stanovništvo. Međutim, Lukić naglašava da se to odnosi na javni gradski prijevoz (JGP), a ne na povremeni. Osim toga, u Poglavarstvu su im rekli da će autobusi koji bi prevozili putnike na relaciji Luka Gruž – Pile voziti trasom JGP-a, ali da će u sljedeće dvije godine ipak biti omogućeno i drugim prijevoznicima u povremenom prijevozu isposlovati dozvole za prometovanje na istoj relaciji, uz uvjet da svaki autobus ima normu EUR06.

Nakon dvije godine definitivno će Libertas Dubrovnik isključivo prometovati po gradu, za što je već digao kredit i kupio zglobne autobuse (koji su namijenjeni za gradski prijevoz). Zato Lukić kaže da je neisplativo ulagati u autobuse te norme koji će eventualno prometovati dvije godine, ali ovdje je izgleda iz nekog razloga riječ o ciljanom eliminiranju privatnih poduzetnika s tržišta jer je indikativno da Poglavarstvo uvodi ekonormu na određenoj relaciji za određene prijevoznike, a svi ostali sudionici prometa, bez obzira iz kojeg smjera prometuju, ne podliježu obveznoj ekonormi.

– Grad Dubrovnik želi uvesti normu EUR06 samo za jedan smjer i to samo prijevoznicima u povremenom prometu, a ne svima. Dakle JGP vozeći istom tom trakom može imati bilo koju ekonormu, a povremeni promet mora imati najveću ekonormu – objašnjava Lukić.

Ustavom je zabranjen monopol

Ona ističe da se time krši i Zakon o cestovnom prometu jer bi se nabavljenim zglobnim autobusima registriranim za javni gradski prijevoz obavljao povremeni prijevoz. Krši se, tvrdi, i čl. 9. Zakona o komunalnom gospodarstvu, u kojem piše da se komunalne djelatnosti ne obavljaju radi stjecanja dobiti, a što je izgleda primarni cilj gradskih otaca ovakvom odlukom.

Osim toga, budimo pošteni pa kažimo da je gradskoj prijevozničkoj tvrtki daleko jednostavnije financirati kupnju autobusa nego privatnicima s obzirom na to da dobiva subvencije iz gradskog proračuna te je samim time neka vrsta nelojalne konkurencije. I na kraju, kako kaže Lukić, ostane li na snazi odluka da će za dvije godine jedino Libertas Dubrovnik imati pravo prevoziti putnike na spomenutoj relaciji (uz već postojeći povlašteni položaj na tržištu), jasno je da se time krši i Ustav, koji u svom članku 49. zabranjuje monopol. Nije jasno što je razlog takvoj odluci, ali još ima vremena da se ispravi. 

POST SCRIPTUM
Iz udruge Ragusa Bus ističu da će Grad Dubrovnik izgubiti znatan dio godišnjeg prihoda od naplate zaustavljanja na platou Pile. Naime, druga gradska tvrtka Sanitat Dubrovnik (naplata parkiranja) ukinula je obvezu plaćanja vinjete Libertas Dubrovniku za zaustavljanje na platou Pile. Vinjete su inače plaćale agencije, njih pet moralo je kupiti minimalno deset vinjeta (svaka stoji 17 tisuća kuna), a odlukom da samo JGP prevozi goste s brodova gubi se taj iznos i time se oštećuje Sanitat Dubrovnik.

24. travanj 2024 11:53