Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Za Općinu Smokvica vjerojatno ne vrijedi izreka – treća sreća

13. Prosinac 2021.
Općina Smokvica
Prije dvije godine VUS je poništio općinski propis Smokvice zbog pogreške u proceduri. Nakon toga napisan je novi propis, ali VUS ga je prije godinu dana opet ukinuo, i to zbog istog razloga. Sada je na snazi treća inačica propisa, ali i ona zbog istog razloga čeka pravorijek

Prije više od dvije godine u 'Pravdi' je objavljen tekst naslovljen 'Smokvica ima višak kadra, ali ne i kapacitet za upravljanje'. U njemu je bilo opisano kako je lokalna vlast donijela Pravilnik o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela mimo zakona, zbog čega ga je poništio Visoki upravni sud (VUS). Sada nam čitateljica javlja da već drugi put nakon presude općinski načelnik mijenja Pravilnik, ali tako da se i dalje kosi s VUS-ovom presudom.

Samo ću kratko podsjetiti: Smokvica, općina na Korčuli, u ožujku 2017. donijela je Pravilnik kojim je bilo predviđeno da viši referent za lokalnu samoupravu, europske fondove i javnu nabavu radi puno radno vrijeme. Međutim, iste godine u studenome Pravilnik je u tom dijelu iz nekog razloga izmijenjen i tada je stajalo da je radno vrijeme tog referenta skraćeno 'iako, prema mišljenju podnositeljice zahtjeva, za to nema nikakva opravdanja. Štoviše, iz prijedloga proračuna Općine za 2018. s projekcijom za 2019. i 2020. proizlazi da se poslovi toga radnog mjesta neće smanjivati, već povećavati'. Podnositeljica je bila Petra Tomašić (koja mi se sad obratila i poslala sudsku dokumentaciju), a općinski načelnik koji je potpisivao te dokumente Kuzma Tomašić.

Pitanje odgovornosti

Iako je VUS prije dvije godine zatražio da mu se dostavi i dokument u kojem je pri izradi Pravilnika trebalo stajati da je provedeno savjetovanje s Radničkim vijećem, u skladu s člankom 150. Zakona o radu, iz Općine Smokvice nije dostavljen – jer savjetovanje nije ni održano. Zbog toga je banalnog razloga Pravilnik poništen pa VUS nije ni htio razmatrati je li opravdano skraćeno vrijeme referentice ili nije. Ni mi u Lideru nismo htjeli ulaziti u raspravu o (ne)opravdanom skraćenju vremena jer nismo upućeni u stvarne razloge takve odluke, odnosno ne isključujemo mogućnost da su načelnik i referentica u sukobu druge prirode. Konstatirali smo samo da je načelnik Tomašić trebao postaviti pitanje odgovornosti onih koji su mu takvu odluku predložili mimo procedure, ali i vlastite odgovornosti jer, ako ništa drugo, troškove toga sudskog postupka platit će porezni obveznici iz Smokvice.

Sada nam Petra Tomašić piše da je načelnik Tomašić nakon VUS-ove presude donio novi pravilnik. Jedina je promjena bila ta da se umjesto skraćenja radnog mjesta na položaju spomenutog referenta to mjesto sada ukida. Ali opet nije bilo savjetovanja s Radničkim vijećem, a pogreška je napravljena i zbog toga što je Pravilnik stupio na snagu prvi dan nakon objave u Službenom glasniku Općine Smokvica iako je, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, to smio najranije osam dana nakon službene objave. Tako je na novu tužbu Petre Tomašić VUS 25. svibnja prošle godine zbog istog razloga ukinuo i taj pravilnik. Tu, nažalost, toj trakavici nije kraj jer je nakon te presude načelnik Tomašić donio i treći Pravilnik. Pogađate, opet je napravio jednake nezakonitosti kao u prvom i drugom slučaju pa je Petra Tomašić opet podnijela 'zahtjev za ocjenu zakonitosti toga općega akta Visokom upravnom sudu RH, o čemu VUS još nije odlučio'. Kaže da uopće ne dvoji kakav će biti njegov pravorijek.

Rasipanje novca

Dakle, trenutačno čekamo i treću VUS-ovu presudu za isti problem, što je rasipanje novca poreznih obveznika. Poslao sam upit načelniku Tomašiću, ali odgovor nisam dobio. Iako nismo htjeli ulaziti u raspravu o očitom sukobu između načelnika i referentice, sada je sasvim jasno da se načelnik Tomašić pokušava zbog nečega osvetiti referentici Tomašić (navodno loše utječe na međuljudske odnose na poslu). Ne isključujem da je uzrok i političke naravi jer na lokalnim izborima prije nekoliko mjeseci Kuzma Tomašić (SDP) potvrdio je novi mandat pobijedivši u utrci za načelnika Petru Tomašić (HDZ). Ali što god bio razlog, netko bi morao pitati Kuzmu Tomašića: 'Pa što to radiš, čovječe?!'

POST SCRIPTUM

Nedavno je jedan lik na Facebooku komentirao jednu moju 'Pravdu' riječima da bi mene radnici i poduzetnici zajedno trebali zatući. Iako u ovoj zemlji nisam neka čivija (bitan faktor), moram reći da je ovo poziv na javni linč i također moram reći da sam se uplašio tog poziva. Nisam htio taj akt vrloga čitatelja i još vrlijega komentatora prijaviti policiji iako mi se tresu ruke i dok ovo pišem. Iako uznemiren i tužan zbog tog poziva, koristim se prilikom da zamolim vrlog nam čitatelja i još vrlijega komentatora da me više ne plaši pozivima na javni linč i da bude fin i pristojan te da tako ubuduće nastavi čitati i komentirati društvena zbivanja i novinske uratke. Unaprijed mu zahvaljujem i srdačno ga pozdravljam.

20. travanj 2024 02:57