Komentari
StoryEditor

GLAVNI KANDIDATI ZA ZAGREB: Bandić i Tomašević love 145.000 glasova

06. Veljača 2021.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Milanu Bandiću i Tomislavu Tomaševiću ove je srijede pao kamen sa srca, jedna od dvije velike gromade koje su ih dijelile od sedmoga/prvoga gradonačelničkog mandata. Odustajanjem Damira Vanđelića od kandidature otvoren im je put u drugi krug. Još trebaju 'samo' pobijediti jedan drugoga.

Iako to izrijekom ne potvrđuju, Vanđelić i HDZ i prije sklopljenog dogovora razišli su se na ključnoj postavci: je li Vanđelić HDZ-ov nezavisni kandidat ili je on nezavisni kandidat kojeg podržava (i) HDZ. A o tome ovisi i postizborno (ne)koaliranje s Bandićem, ali i podjela izbornog plijena. HDZ je u Zagrebu dvadeset godina bio bez većeg utjecaja, a s (pre)velikim kadrovskim potrebama i apetitima za 'uhljebljivanje'.

Ostali kandidati bit će najviše remetilački faktor u prvome krugu. To vrijedi i za Joška Klisovića, koji je predodređen da hrabro pogine za SDP, a uzet će dio glasova Tomaševiću. Bandiću će pak nešto glasova u prvom krugu uzeti Klisovićev partner u muci ispred HDZ-a. Zasad je to Nepoznati Tkogod-Netko, a prije se spekuliralo s kandidaturom Domagoja Ivana Miloševića. Ozbiljniji postotak (Bandiću) može uzeti još samo Miroslav Škoro – ako se odluči na kandidaturu. Ostali će biti dekor prvoga kruga: zabavni Dario Juričan (ako se kandidira), Davor Nađi (Fokus), Marina Pavković (udruga Obnovimo Zagreb), Ratko Petek (nezavisni), Vesna Škare Ožbolt (nezavisna), Zvonimir Troskot (Most)…

A što, zapravo, nude dvojica najozbiljnijih kandidata za upravljanje Zagrebom i kontrolu proračuna teškoga 13,65 milijardi kuna? S Bandićem neće biti iznenađenja. On nudi nastavak politike koja ga karakterizira u protekla dva desetljeća. To znači nedodirljivo liderstvo, široko postavljenu interesnu umreženost uz oslanjanje na najuži krug bliskih suradnika i pouzdanu glasačku bazu.

Tomašević bi bio prvi pravi ljevičar na čelu Zagreba od osamostaljenja Hrvatske (pa i dulje). On mora mobilizirati široku bazu koja će mu omogućiti da prestigne orijentire koje je brojem glasova zadao Bandić prije četiri godine: u prvom krugu osvojio je 101.828 glasova, a u drugom krugu 147.680. Dakle, riječ je o lovu na 145 tisuća glasova. Tomašević još ne izlazi s programom, osim što je najavio da će zatražiti mandate cjelokupnog vodstva Grada i Zagrebačkog holdinga te da će se zauzimati za transparentnu, efikasniju i jeftiniju javnu nabavu. No pitanje je kako će se postaviti u konkretnim situacijama u kojima je moguć sukob interesa između zelenog aktivista i efikasnog menadžera.

18. travanj 2024 23:05