Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Epidemija otkrila fantomski dom za starije

11. Listopad 2020.

Korona je razotkrila cijeli niz zabluda, ponajprije onih vezanih uza šaltersko poslovanje i državnu birokraciju. No, najveće otkriće je cijeli jedan fantomski dom za starije i nemoćne, koji se zadnjih pet godina skrivao u mjestašcu Legrad. Tek kad je jednoj njegovateljici ustanovljena bolest, koja je zahvatila i štićenike, država je saznala da dom Ladislava Sabe Keris s 26 štićenika uopće postoji.

Dozvola mu je ukinuta još 2013., ali je nastavio raditi, cirkus s kontrolom i prekršajnom prijavom ponovljen je 2016., tvrtka je otišla u stečaj i izbrisana je iz Sudskog registra. A svih ovih sedam 'nelegalnih' godina dom je normalno živio u lokalnoj zajednici.

'Znali smo da taj dom u Legradu postoji, ali nitko nas nije obavijestio da je vlasniku dozvola za rad ukinuta', rekao je načelnik općine Ivan Sabolić. U toj je izjavi sažeta cijela tragedija hrvatskoga administrativnog aparata. U Legradu su se sudarile tri vertikalne razine birokracije – državna, županijska i općinska, i još tri horizontalne (ministarstva socijalne skrbi i unutarnjih poslova te pravosuđe).

I nitko kao da uopće ne zna niti želi znati što rade svi ostali. Prave se svi skupa blesavi, kao i kad je iz tog doma kojeg nema jedna štićenica odlutala. Pet dana kasnije pronađena je mrtva. Smrzla se na siječanjskome mrazu te 2016. godine.

18. travanj 2024 10:25