Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Je li Google promašio događaj godine?

04. Siječanj 2020.
Tara Thaller
Piše:
piše Goran Litvan
[email protected]

Google svake godine objavljuje svoju listu najčešćih pretraživanja, što je vrlo indikativan pokazatelj trendova i popularnosti. U Hrvatskoj su najguglanijim događajem 2019. proglasili rezultate EU izbora #hrvatska. No moguće je da je Google ovog prosinca fulao jer se požurio.

Naime, nakon objave njihovih rezultata dogodio se i prvi krug predsjedničkih izbora, u kojem je bila znatno veća izlaznost nego na europskima. Predsjednička kampanja rezultirala je s gotovo 800.000 glasača više i bila je žešća od europske, pa bi se moglo pretpostaviti da je i guglanje bilo češće.

Možda je i troje najjačih kandidata pred kraj godine prestiglo i (dotad) najguglanijeg političara – Mislava Kolakušića (koji je na začelju TOP 10 osoba u Hrvatskoj), a ne bih se začudio ni da se znatno podignuo guglaški rejting Darija Juričana. Inače, osoba godine u Hrvatskoj za Google jest mlada glumica Tara Thaller (s Dinom Jelušićem pobijedila u TV showu 'Zvijezde pjevaju') ispred američkog UFC borca hrvatskog podrijetla Stipe Miočića i – Kristine Mandarine.

Googleova globalna osoba godine je zvijezda američkog nogometa Antonio Brown, kojeg se pretraživalo zbog karijere koja je propala zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje. A najguglaniji globalni događaj godine bio je dvoboj između Indije i Južnoafričke Republike u kriketu.

23. travanj 2024 12:26