Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Mačak u vreći hrvatskoga klijentelizma

10. Listopad 2020.

Jasno je kao dan da suprug zamjenice županijskoga državnog odvjetnika Goran Puklin ne smije skrivati u svojoj kući 4,5 milijuna vrlo sumnjivih kuna prijatelju Draganu Kovačeviću (za što ga sumnjiči Uskok). Jasno je i da smije nositi Zagrebom svoga bolesnog mačka u torbi (što tvrdi Puklin).

No, nije li zamjenica državnog odvjetnika (Mirela Alerić Puklin) trebala upozoriti svog supruga da 'izvjesnu količinu novca' koji je navodno naslijedio spremi u banku? Ta tužiteljica, koja je sudjelovala i u pisanju optužnice za Agrokor, objavila je kako je zatražila razrješenje 'da zaštiti obitelj'. Meni se čini da su famozne sigurnosne promjene zakazale i u Državnom odvjetništvu.

A ova priča relativizira izreku prema kojoj iza svakoga uspješnog muškarca stoji žena. U slučaju Janaf otkrilo se da je (iza tadašnje predsjednice) 'klub' posjećivao njezin suprug, a sad je izašlo na vidjelo i da je suprug zamjenice ŽDO-a Mirele Alerić Puklin nosio mačka u torbi.

Znate li, btw, kako je nastala izreka o mačku u vreći? Nekada davno na sajmovima je prasad prodavana u vrećama, a prevaranti su naivnim kupcima znali podvaliti – znate već koga ili što. A mačak u vreći hrvatskoga klijentelizma nije samo stilska figura, i tko zna koga ili što će na kraju u svoju vreću zapakirati istraga o Janafu.

20. travanj 2024 06:16