Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Prepisivanjem možemo do boljeg školstva

07. Prosinac 2019.

Rezultati istraživanja PISA nisu mogli doći u prigodnijem trenutku nego što je bio prvi radni dan nakon štrajka učitelja i nastavnika. I pokazuju da je hrvatsko školstvo u tihom štrajku bar proteklih dvanaest godina.

Naime, u tom razdoblju hrvatski petnaestogodišnjaci izgubili su osam bodova u ukupnom vrednovanju znanja iz hrvatskoga, matematike i prirodoslovlja, a u posljednjih šest godina gubitak čak dvadeset bodova znači pad od 2,5 posto. Naravno, prema sva tri pokazatelja Hrvatska je u donjem dijelu globalne obrazovne ljestvice.

Ne treba biti zabrinuta samo Hrvatska. Najbolje školstvo danas imaju države Dalekog istoka – Kina (i posebno Makao i Hong Kong) i Singapur. Među deset najboljih nema najrazvijenijih europskih država, a jedina je perjanica EU u svim kategorijama među deset najboljih Estonija. Pa umjesto da angažiramo strane konzultante za određivanje koeficijenata u državnom i javnom sektoru, mogli smo jednostavno organizirati radni izlet, dovoljno je u Tallinn – ako nam je već Peking zemljopisno i kulturno predaleko – i prepisati estonske nastavne programe. Bar nam prepisivača u politici ne nedostaje.

19. travanj 2024 11:52