Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Presuda teška desetke milijardi kuna

15. Ožujak 2020.
Đuro Sessa

Svaki bankar u Hrvatskoj u utorak je mogao nazdraviti ne samo jednom čašom najskupljeg Dom Perignona, nego cijelim sandukom. Vrhovni sud napokon je donio odluku o švicarcima, prema kojoj završava bankarski strah od novih troškova i nada brojnih građanima koji su namjeravali tužiti banke i nakon konverzije svojih kredita.

Konverzija je, dakle, proglašena zakonitom i procjenjuje se da će tek manji broj oštećenih (odnosno onih koji se takvima osjećaju) i dalje sudski tražiti rupu u odluci Vrhovnog suda.

Zadnja slamka za Udrugu Franak još je Ustavni sud, ali s procjenom pravnih stručnjaka da su male šanse za rušenje odluke Vrhovnog suda. A bankari su imali desetke milijardi kunskih razloga za slavlje, na koliko su procjenjivani troškovi mogućih dodatnih tužbi da su vrhovni suci Đure Sesse sporazum o konverziji proglasili nepostojećim ili ništetnim. To je, dakle, najskuplja presuda u povijesti hrvatskog pravosuđa, samo neće rezultirati kolektivnom zaradom dužnika, nego najvećom bankarskom uštedom.

19. travanj 2024 15:20