Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Svatkovići iz HNS-a - Mogu sa svakim, samo da im je ostati u vlasti

30. Svibanj 2020.

U ovih trideset godina višestranačja kroz 350 stranaka političkom scenom prodefilirao je znatan broj igrača koji su mogli 'i s jednima i drugima'. Rodonačelnik trenda bio je nekadašnji sindikalni čelnik iz doba jednostranačja Bernardo Jurlina, koji je iz udobne pozicije u komunističkoj nomenklaturi preskočio u HDZ. Presvlačenje političkih kaputa prema njemu je nazvano jurlinizam. Najnoviji je​ jurlinist​ Ivan Penava, koji je od Plenkovića prebjegao k Škori, ali ostao je na desnoj strani.

No jurlinistički običaj da se iz jedne u drugu političku grupaciju preskoči samo jednom danas se aktualizira i ubrzava u skladu s digitalizacijom. Sad je moderno deklarirati se odmah na početku, programski, objaviti svima da 'mi možemo i s jednima i drugima'. Ako sjećanje ne vara, najpoznatiji politički 'preskoci' bili su HSLS i HSS. HSLS nije profitirao zaokretom udesno, HSS je za isti potez nagrađen samo mrvicama poljoprivrednih poticaja. I jedni i drugi otišli su na političku marginu.

Današnji politički svatkovići, za razliku od Jedermanna, koji može biti bilo tko, mogu bilo s kim. I oni odlaze u povijest, ali bar monetiziraju svoje saborske glasove. Stranka Milana Bandića poziciju u Saboru mijenjala je za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a HNS je svoj prelazak na vladajuću stranu platio raskolom stranke, ali su zato preostali članovi dobili lukrativne položaje u državnoj upravi i zadržali mandate u javnom sektoru.

Novoizabrani predsjednik HNS-a Predrag Štromar dostojni je nasljednik Ivana Vrdoljaka na čelu HNS-a. Odmah je iznio jasnu trgovačku platformu: 'Mi smo pokazali da možemo i s jednima i drugima. Nama nije cilj sjediti u oporbi.' Doduše, protivi se zabrani rada nedjeljom, ali sjedit će bez problema s Plenkovićem u Vladi. A može i sa SDP-om, na čijoj je listi i ušao u Sabor 2016.

Na HNS-ovoj listi bit će i još jedan reprezentant svatkovićevske politike, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji se upravo legitimirao izjavom da na izbore ide s HNS-om, navija za HDZ i cijeni Milanovića. Jedino ne voli Škoru, i to mu je mali minus u HNS-ovoj stranačkoj strukturi. Jer, pravi HNS-ovci mogu i s crnim vragom, samo da im je biti na vlasti. Jedino, na parlamentarne izbore zadnji su put izašli bez SDP-ove šlep službe daleke 2007. A sad ih nitko neće pa s aktualnim rejtingom od 1,5 posto trebaju sami osvojiti koji mandat.

23. travanj 2024 02:53