Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: U se, na se i poda se - Uhljebnička epidemija od javnih sindikata i HZZ-a do zadnjega državnog službenika

29. Kolovoz 2020.
Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zaposljavanje.foto Pixsell

Sindikati državnih i javnih službi ustrajat će na povećanju plaća dogovorenom prije korone, koje je odgođeno do Nove godine, a šef Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar mrtav-hladan umiruje poduzetnike i njihove zaposlenike da će državne potpore biti isplaćene kad se njegovi ljudi vrate s godišnjeg odmora. Od sindikata do Lončara proteže se najčvršća državna dijagonala, ona uhljebnička, koja živi na grbači biznisa bez ikakva razumijevanja i odgovornosti ni za poduzetnike ni za sve zaposlene u privatnom sektoru. Privatnici mogu biti u banani, njihovi zaposlenici muku muče s preživljavanjem, dok državne i javne službe mirno idu na godišnji i traže povišice.

Ne čudi što je epidemija, opasnija od svih korona, zahvatila cijeli javni sektor, sve do zadnjega šalterskog službenika, pa i onog koji odgovara na telefonske pozive. I sâm sam se uvjerio u to kad mi je neki dan nestalo struje. Na stranicama Elektre Zagreb nisam pronašao obavijesti o radovima, pa zovem telefonom. Nakon dugog čekanja ipak dobivam informaciju. Moja ulica bit će dva sata bez struje zbog redovnog održavanja, koje je najavljeno. Dobronamjerno primjećujem kako bi bilo dobro da se na portalu takve obavijesti bolje istaknu. Elektrin 'ambasador' odmah odreže:

– Za to se obratite pravnoj službi.

– ​Ali zar im ne možete vi prenijeti, pa i vama će to olakšati, nećete morati voditi ovakve razgovore…

– To nije moj posao. Nije u mom ugovoru i ja nisam plaćen za to. Javite se pravnoj službi.

Pa kakav sam ja naivac! Ni u mom ugovoru o radu i opisu posla ne piše da trebam upozoravati na gluposti. Ne piše ni da trebam pomoći kolegici ili kolegi kojem pozli na poslu ni da trebam spašavati suradnike iz nedajbože potresa ili poplave…

Svi lončari efikasno šire uhljebničku epidemiju na cijeli javni i državni sektor, uključujući i tvrtke državnom vlasništvu. Svugdje prevladava logika 'u se, na se i poda se' (čast iznimkama). I tu nema pomoći, tako dugo dok država ne počne isplaćivati plaće u skladu s rezultatima privatnog sektora. Tek onda bi i zaposlenici dobivali onoliko koliko je moguće, Lončar ne bi poslao svoje ljude na godišnji prije nego što isplate potpore, a i elektraš bi požurio javiti 'pravnoj službi' da na portalu bolje pozicioniraju obavijest o isključivanju struje.

17. travanj 2024 17:30