Komentari
StoryEditor

Gordana Kovačević: Iz svijeta ubrzano dolaze informacije u komercijalnom uvođenju 5G u najrazvijenijim zemljama

15. Lipanj 2020.
Gordana Kovačevićfoto Ratko Mavar

Piše: Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikola Tesle

Korona kriza, ali i potres u Zagrebu pokazali su da uz sve rizike koje smo dosada obuhvatili našim strateškim poslovnim scenarijima, svakako trebamo ugraditi i djelovanje u izvanrednim okolnostima kakve su bile tijekom zadnja tri mjeseca. Do izražaja je došla snaga ljudi, timova te vrijednosti organizacijske kulture. Mi u Ericssonu Nikoli Tesli imamo fantastične priče o humanosti, empatiji, timskom radu, solidarnosti i zajedništvu naših zaposlenika koji su bez obzira na sve izazove kvalitetno obavljali svoje zadatke. Na taj smo način osigurali i visoku razinu kvalitete telekom mreža nakon potresa i u izvanrednim okolnostima. Kriza je pokazala da smo prilagodili način rada i poslovanja, a rizike okrenuli u prednost. Fokusirali smo se na inovacije i naravno, na zdravlje i život ljudi.

Neovisno o trudu u ovim izvanrednim uvjetima pa i uz maksimalno moguće smanjenje rizika, COVID-19 će ipak imati utjecaj na poslovne rezultate kompanije. Kakve i kolike, to ćemo tek vidjeti s obzirom na razvoj situacije.

Naime, upravljanje kompanijama, globalnim, kao i lokalnim, značajno će ovisiti o eventualnom drugom valu pandemije te u kojoj će mjeri on, uzrokovati zaustavljanje uobičajenih gospodarskih tokova. Premda je u svakom upravljačkom procesu neizvjesnost jedan od najvećih izazova, neke su industrije, a ICT je među njima, ovom krizom zapravo dobile dodatni poticaj za razvoj poslovanja. Istina, s jedne strane kupci i partneri usporavaju ili u nekim slučajevima odgađaju već ugovorene projekte ili investicije, no s druge strane porasla je potražnja u segmentu razvojno-istraživačkih aktivnosti.

Budući smo najveći hrvatski izvoznik znanja, a naš Centar za istraživanje i razvoj je jedan je od nekoliko globalnih centara u kojima Ericsson, svjetski lider u 5G tehnologiji, razvija svoj portfelj, izvjesno je da ćemo, oslanjajući se na naše iznimne ljudske i tehnološke resurse, nastaviti intenzivan rad u tom području. Ispravnost strateškog opredjeljenja za takve visokovrijedne poslove vidimo i u preporuci EU za proteklu godinu kojom se Hrvatskoj predlaže usmjeravanje investicijske politike na istraživanje i inovacije. To je segment koji je manje podložan utjecaju različitih rizika no nije potpuno imun na posljedice korona krize. Poput korporacije Ericsson, vjerujemo da je poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj rješenja za digitalnu transformaciju društva pravi put za ubrzani oporavak gospodarstva.

Na lokalnoj razini, uz brigu o telekom mrežama naših kupaca nastavit ćemo raditi na razvoju rješenja u području e-zdravstva, javne sigurnosti, e-poslovanja, jer smo kao isporučitelj rješenja za telekom infrastrukturu te rješenja za industriju i društvo, a uz to i kao kompanija koja njeguje inovacijsku kulturu te djeluje u međunarodnom okruženju, idealno pozicionirani za pronalaženje dodatnih vrijednosti i realizaciju dodatnih potencijala drugih sektora.

ICT industrija je samo ubrzala svoj razvoj, ali se zahvaljujući tome i okolnostima s COVID-19 krizom promijenio način na koji živimo i radimo. Korištenje digitalnih tehnologija promijenilo je način obavljanja naših svakodnevnih aktivnosti koje su se transformirale u virtualni on-line mod, kao jedini mogući i općeprihvaćeni način funkcioniranja u doba pandemije.

Digitalizacija i okretanje novim tehnologijama je temelj na kojem naša industrija gradi svoju budućnost i vjerujem da će se sve velike svjetske ekonomije okrenuti njihovom razvoju, implementaciji i primjeni. Iz svijeta ubrzano dolaze informacije u komercijalnom uvođenju 5G u najrazvijenijim zemljama jer je to platforma za inovacije u svim industrijama.

Internet stvari (IoT), virtualna i proširena stvarnost, strojno učenje te umjetna inteligencija (UI) ključni su pojmovi u našem aktualnom poslovanju, ali i u planovima za budućnost. Radimo na njihovoj inovativnoj i što efikasnijoj primjeni za koju očekujemo da će donijeti niz novih vrijednosti za krajnjeg korisnika, ali i za društvo u cjelini. Prvenstveno se to odnosi na rješenja u medicini, javnoj upravi, turizmu, zaštiti okoliša, upravljanje prometnom i komunalnom infrastrukturom te pametnim i održivim gradovima. Očekujem da će se ovaj trend nastaviti te da ćemo tu dati svoj značajan doprinos.

Izvjesno je da nam budućnost donosi čitav niz kreativnih i dosad neostvarivih primjena recentnih tehnologija u automatizaciji procesa u industriji, zdravstvu, prometu, u korištenju i upravljanju prostornim podacima, obrazovanju, poduzetništvu…

Očekujem da će ICT donijeti i još učinkovitija rješenja za očuvanje okoliša te za upravljanje pametnim gradovima. Vjerujemo da je jedna od najvažnijih zadaća i odgovornosti ICT industrije danas i u budućnosti, rad na smanjenju ugljičnog otiska u drugim industrijama i osiguranju realnih preduvjeta za održivi razvoj. Globalna istraživanja pokazuju da ICT sektor ima udio od samo 1,4% u globalnim emisijama ugljikovog dioksida, ali ima potencijal omogućiti smanjenje od 15% u drugim sektorima poput energetskog, industrijskog i prometnog. Procjenjujemo da je ograničenje globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje moguće i nužno te da će nam 5G, koji je energetski najosvješteniji standard do sad, u tome pomoći.

18. travanj 2024 15:03