Komentari
StoryEditor

IZ MEISA U HAIX: Kako je privatna tvrtka došla do 200 radnica i strojeva

02. Studeni 2019.
Snježana Dominić

Rijetki su stečajevi koji završe s happy endom za zaposlenike. Utoliko je začudniji stečaj Meisa iz Goričana, obućarske tvrtke u kojoj država drži 78,86 posto vlasničkog udjela, a ostatak pripada malim dioničarima, uglavnom zaposlenicima. Dugogodišnja agonija garnirana je s deset propalih pokušaja privatizacije (zadnji je trajao do 1. srpnja ove godine), a završila je 16. listopada zahtjevom za pokretanje stečaja. Slobodna Dalmacija izvještava kako je samo nekoliko dana kasnije više od 200 radnica, predvođenih sad već bivšom direktoricom Snježanom Dominić (koja je u međuvremenu podnijela ostavku), prešlo raditi u privatnu tvrtku Haix obuća iz Male Subotice.

I – svi su sretni i zadovoljni. Država se bezbolno riješila jednoga gubitaša, zainteresirane radnice (od njih oko 400) našle su nova radna mjesta, a privatnik je – tvrdi se neplanirano – pronašao dodatni kontingent zaposlenih, koji se u Međimurju već svijećom traže.

No čini se da prevođenje iz Meisa u Haix nije baš bilo toliko neplanirano. Još u ožujku Haix je kreditirao Meiso sa 750.000 kuna. U međuvremenu je Haix proveo dubinsko snimanje Meisa. A tjedan dana prije dostave prijedloga za otvaranje stečaja potpisan je dodatak ugovoru o tom kreditu, kojim se utvrđuje založno pravo u slučaju da se kredit ne otplaćuje. U prilogu je dug popis od 368 šivaćih i drugih strojeva i opreme, a spominju se čak i radijatori.

Uostalom, nove radnice 'zbrinute' su u novom pogonu u Prelogu, koji je Haix preuredio iz dijela sagrađenog, a nikad zaživjelog šoping-centra Betex. Haix se oglasio samo šturim priopćenjem i angažirao zaštitare, koji su onemogućili kontakt novinara s novozaposlenim radnicama koje su na nova radna mjesta dopremljene autobusima.

Inače, u svibnju je CERP htio postaviti novog direktora jer je Snježani Dominić istjecao mandat. No CERP se predomislio nakon velikog pritiska radnica, koje su svoju direktoricu, a nekadašnju kolegicu, zaštitile od smjene. Sad postaje jasnije i zašto.

19. travanj 2024 01:57