Komentari
StoryEditor

KOMENTAR: Umjesto biznisa, igre moći i dalje dominiraju Fortenova grupom

15. Listopad 2019.
Predsjednik Vlade s članovima Upravnog odbora Fortenova grupe Andrej Plenković, Maksim Poletaev, Fabris Peruško i Irena Weberfoto Ratko Mavar

Iako su izglasavanjem vjerovničke nagodbe naizgled prestali politički utjecaji u slučaju Agrokor, sprega politike i biznisa i dalje upravlja sudbinom najvećeg poslovnog sustava u Hrvatskoj koji nije ni blizu savladavanja svih izazova za opstanak. Aktualna situacija sa smjenom Irene Weber, sada bivše zamjenice izvršnog direktora Fortenove, Fabrisa Peruška, najbolje pokazuje kako umjesto biznisa, igre moći i dalje dominiraju sustavom.

Ako je za vjerovati da veliki biznisi funkcioniraju kao političke stranke, onda je logično da se u takvim sustavima javljaju razne interesne struje i prljave igre. U ovom slučaju postoje, kako u poslovnoj zajednici i politici, tako i u medijima, barem dvije takve struje – jedna je na strani Irene Weber, a druga na strani Fabrisa Peruška. Dugo se nastojalo njihove nesuglasice stavljati 'pod tepih' i držati dalje od javnosti, međutim sukob je u ponedjeljak dobio svoj epilog, kada je Upravni odbor Fortenove na telefonskoj sjednici izglasao opoziv Weber, dok je ona bila izvan Zagreba.

Lider i ostali mediji saznali su u međuvremenu da se isti scenarij prije par mjeseci spremao Perušku, koji je iz cijele situacije izašao kao pobjednik, uz navodnu podršku osoba s vrlo velikim utjecajem u hrvatskoj Vladi. Kao što je nemoguće bilo uspostaviti kontinuitet u poslovanju i konkretnu razvojnu strategiju i atmosferu u Agrokoru u vrijeme Lex Agrokora, tako i sada sukobi u menadžerskoj struji Fortenove ne obećavaju povećanje operativne profitabilnosti, prije svega da bi se smanjila suluda kamata novog kredita od 7,3 posto.

Ako se pogledaju pozicije vodećih trgovaca u Hrvatskoj, apsolutno svi su se okoristili nevoljama u Agrokoru i povećali svoje tržišne udjele. Udio prihoda Konzuma među top deset trgovaca je u svojoj 'naj' 2014. godini iznosio 40 posto. Pet godina kasnije, njegov udio je pao na 27 posto u ukupnim prihodima. Jednako tako, oslabila je tržišna pozicija Velproa koji je 'drmao' HoReCa tržištem, kontinuirano se pojavljuju špekulacije o prodaji Tiska koji je daleko od svojih 'slavnih dana', tako da niti Perušku niti Weber trenutni poslovni rezultati ne idu u korist. Ukoliko je uopće cilj podići profitabilnost kompanija, a ne srušiti profitabilnost radi lakše prodaje raznim interesnim skupinama.

Ako Fortenova ne uspije ostvariti poslovne rezultate koji bi pokrili dugove, a to je već samo po sebi veliki izazov, cijela priča o spašavanju Agrokora pada u vodu. Tko će na kraju za to odgovarati? Prvi i odgovorni bit će premijer Andrej Plenković koji je Peruška postavio na čelo sustava. Priznati da je pogriješio, bilo bi njegovo političko samoubojstvo. Naime, Ante Ramljak smijenjen je nakon šest mjeseci mandata, bivša ministrica Martina Dalić nakon godinu dana bavljenja Agrokorom, tako da bi vrlo nelagodno bilo objasniti još jednu pogrešku. Pogotovo kada se 'spašavanje Agrokora' ovoj Vladi pripisuje kao najveći, ako ne i jedini adut.

Ne zaboravimo, bez obzira na vlasnička i menadžerska preslagivanja, na razne ambicije i interese, hrvatsko gospodarstvo i dalje ovisi o opstojnosti ovog sustava, kao i 50 tisuća radnih mjesta.

19. travanj 2024 10:32