Komentari
StoryEditor

Kostas Nebis, Hrvatski Telekom: Ulažemo u optičku mrežu i razvoj 5G

10. Rujan 2020.
Kostas Nebis
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]
Lider je, kao i svake godine, objavio ekskluzivnu publikaciju 1000 najvećih u kojoj detaljno analiziramo poslovanje najvećih kompanija u Hrvatskoj. U toj smo publikaciji anketirali čelne ljude najvećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo njihove kolumne, a ovu je napisao Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Hrvatska je u 2019. godini zabilježila gospodarski rast, podigla kreditni rejting i ostvarila rekordnu turističku sezonu. U tom je okruženju Hrvatski Telekom imao vrlo uspješnu godinu. Uspjeli smo postići solidne poslovne rezultate te smo istovremeno nastavili s transformacijom kompanije mnogo bržim tempom, istodobno pojačavajući naša ulaganja. Hrvatski Telekom je prošle godine uložio 1,9 milijardi kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga, što je najveće ulaganje u posljednjih deset godina. Kao najveći privatni investitor u digitalnu transformaciju Hrvatske izravno smo pridonijeli tri posto BDP-u zemlje, a neizravno čak i više.

Značajna ulaganja u našu mobilnu mrežu omogućila su nam da uspješno dovršimo modernizaciju mobilne mreže koja je sada spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti koje će biti temelj gospodarskog rasta zemlje. U našoj fiksnoj mreži smo više nego udvostručili uvođenje optike u odnosu na prethodnu godinu. Također smo postigli veliki napredak u penetraciji optičkih brzina. Obvezali smo se dovesti optiku u svaki kutak Hrvatske kako bismo osigurali da svi naši građani imaju jednake mogućnosti za dobar i uspješan život. Sudjelovali smo i osvojili 75 posto BB projekata financiranih od EU. Obvezali smo se na još 150 tisuća optički povezanih kućanstava i poduzeća u polu urbanim i ruralnim dijelovima zemlje, tako da nitko ne zaostaje u digitalizaciji.

2020. godina je zasigurno obilježena s COVID-19. Nema industrije koja nije pogođena pandemijom, a telekom sektor tu nije iznimka. Međutim, HT se uspješno prilagodio novim uvjetima poslovanja. Osiguravali smo stabilnost mreža u svakom trenutku te smo omogućili našim korisnicima ne samo rad, već i osobno funkcioniranje. U prilog tome govori i činjenica da smo drugu godinu zaredom dobili dvije Ookla nagrade za ‘Najbržu mobilnu mrežu’ i ‘Najbolju pokrivenost mobilnom mrežom’ u Hrvatskoj. I dalje ćemo predvoditi digitalizaciju te ostajemo posvećeni povezivanju svih s mogućnostima koje digitalna tehnologija može pružiti hrvatskom društvu. Unatoč koroni i izazovima, u 2020. godini nastavljamo s planiranim ulaganjima, implementaciji optičke mreže i pripremi za razvoj 5G, što smatramo ključnim za gospodarski oporavak Hrvatske.

Snažan naglasak stavljamo na provedbu plana implementacije optike koja je budućnost fiksne mreže i glavni preduvjet digitalizacije zemlje. Ove godine smo intenzivirali aktivnosti na uvođenju FTTH te ćemo postići rekordan broj u pokrivanju 80.000 hrvatskih domaćinstava optikom, što je povećanje od 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uvjeren sam kako hrvatsko gospodarstvo i društvo iz ove godine mogu i trebaju izaći inovativniji, a prije svega digitalno jači. Ova kriza jasno pokazuje koliko su za sve nas važni ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu i digitalizaciju. U biti, teško je zamisliti kako bi izgledala naša svakodnevica da nismo bili u mogućnosti raditi od kuće, komunicirati s ljudima koje volimo, naručivati hranu i namirnice, pohađati nastavu. Stoga je izuzetno važno pronaći načine kako se prilagoditi novoj situaciji i krenuti naprijed koristeći digitalne alate.

Ponosan sam što je Hrvatski Telekom predvodnik ovog digitalizacijskog putovanja te pomaže potrošačima, poduzećima i javnom sektoru da napreduju. Ovo je vrijeme kada kao ključni pokretač i pouzdan partner, omogućavajući povezivanje i bitne usluge, dokazujemo svoju vrijednost donoseći jasne koristi gospodarstvu i društvu.

Namjera nam je održati tempo naših ulaganja u optiku i 5G mobilnu mrežu, što je ključno za digitalizaciju društva i brzi povratak ekonomskom rastu. Naša je uloga pomoći korisnicima, poslovnom i javnom sektoru da čim više iskoriste mogućnosti digitalizacije kroz kombinaciju telekomunikacijskih usluga, standardiziranih i prilagođenih ICT rješenja te osigurati još veću vrijednost pojednostavljivanjem i digitalizacijom njihovih interakcija s nama. I, nećemo stati dok svi u Hrvatskoj ne budu povezani.

26. travanj 2024 14:09