Komentari
StoryEditor

Ksenija Puškarić: Proizvođači papira na aparatima! Prvo korona, a sad i hrvatsko pravosuđe prelazi na e-mail

24. Srpanj 2020.
Digitalizacija pravosuđa

Uvodi se e-komunikacija na sve sudove u Hrvatskoj.

Ne, niste pogriješili, ne varaju vas oči i ne čitate neki stari članak na Liderovom portalu s početka prošlog desetljeća, već aktualnu novinu koju je jučer predstavio premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru u programu Vlade koja će voditi Hrvatsku u sljedeće četiri godine. Hrvatski će sudovi, ne zna se točno kad, ne zna se točno ni kako, ni koliko, ni tko u krajnjoj liniji, uskoro početi koristiti e-mailove i druge softverske programe u svom radu. Proizvođači papira u okruženju su na aparatima! Ne samo da ih je dotukla korona, već sad i hrvatsko pravosuđe prelazi na e-mailove.

Dajte im vode i šećera, ta kome će sada isporučivati na tone i tone papira koji se trpaju po ladicama, ormarima, registratorima, tavanima, koje pljesnive po hodnicima ili ih nagrizaju gmizavci? Tko će sada zaboraviti lupati pečate i praviti se da je zagubio točno taj jedan dokument, točno tog jednog spora, taj jedan ključni papirnati dokaz prije nego što sve važno i nevažno ode u zastaru?

A zamislite tek svu tu silu pravosudnih djelatnika i djelatnica koje će sada, ajme muke, morati naučiti koristiti računalo i za drugo što ne uključuje surfanje i skrolanje društvenim mrežama ili pak igranje pasijansa. Pa kad sve to nauče, moraju postati i pravi hackeri i naučiti zagubiti baš taj jedan 'pravi' fajl kako bi se nešto proteglo unedogled. Lako je papir gurnuti na dno ladice, a kako ga gurnuti u zapećak oblaka?! Promoćurni su naši pravosudni djelatnici, naći će oni načina, uvijek su!

Ako je to jedina reforma u sustavu pravosuđa koja nas čeka u iduće četiri godine, svi kriminalci u državi, ali i oni koji to tek trebaju postati, mogu itekako odahnuti, jer dok se nauče i priuče svi u sustavu slati elektroničke poruke i gubiti prave fajlove, svi će slučajevi završiti u debeloj zastari.

25. travanj 2024 13:25