Komentari
StoryEditor

Mihael Furjan: Vjerujemo kako će se pozitivni trendovi nastaviti i iduće godine

23. Studeni 2020.
Mihael Furjan
U Liderovoj publikaciji 500 najboljih, čelni ljudi najvećih hrvatskih kompanija pisali su o svojim dosadašnjim rezultatima i tome što očekuju. Današnju kolumnu napisao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Hrvatska:

Dosadašnji dio 2020. godine obilježen je izvanrednim okolnostima poslovanja izazvanih korona krizom koje su dovele do potrebe za novom i drugačijom organizacijom proizvodnje i poslovanja. Navedene okolnosti još su jednom istaknule važnost farmaceutske industrije i zadržavanja proizvodnje lijekova i aktivnih farmaceutskih tvari u Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji te značaj jake industrije, utemeljene na visokim tehnologijama i naprednim digitalnim rješenjima koje ne ovisi o sezonalnim kretanjima, za stabilnost gospodarstva i ukupnu financijsku snagu zemlje.

Farmaceutska je industrija, unatoč izrazito otežanim uvjetima poslovanja, ostala jedan od najsnažnijih industrijskih sektora i dokazala se kao jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva čak i u trenucima značajnog pada većine drugih gospodarskih grana te zabilježila rezultate na razini istog perioda prošle godine. Ponosni smo što je i u ovim okolnostima naša industrija dokazala svoj strateški značaj i pravovremeno odgovorila na povećane potrebe pacijenata u Hrvatskoj, ali i svijetu. Vjerujemo kako će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i iduće godine te da će farmaceutska industrija zadržati poziciju jedne od vodećih visokotehnoloških industrija koja bilježi stabilan rast.

Što se Plivinih rezultata tiče, u prvih 10 mjeseci 2020. godine ostvarili smo stabilne rezultate te unatoč brojnim izazovima i neizvjesnostima očekivanja za 2020. je ostvarenje gotovo na razini rezultata ostvarenih prošle godine, koja je za nas bila obilježena rastom. Unatoč visokoj kompleksnosti naših poslovnih operacija u zaista kratkom vremenskom roku uspješno smo se organizirali i prilagodili naš način rada i poslovanja sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama. Ostajemo jedan od najvećih hrvatskih izvoznika s gotovo 90 posto proizvoda namijenjenih izvozu na ključna svjetska tržišta.

Godina koja je pred nama zasigurno će biti izazovna, ali vjerujemo kako će se donošenjem i implementacijom konkretnih mjera gospodarstvo postupno početi oporavljati. Pozdravljamo najave Vlade o smanjivanju stope poreza na dohodak s početkom 2021. i vjerujemo kako bi taj trend trebalo nastaviti jer će iskoraci za značajniji rast BDP-a i povratak na dosadašnje stope počivati na obrazovanim stručnjacima koji mogu ubrzati implementaciju novih tehnologija te razvoj proizvoda s većom dodanom vrijednosti, a koji za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni. Fokus treba biti stavljen na ulaganja u ICT industriju, farmaceutsku proizvodnja i razvoj, kao i druge grane utemeljene na naprednim tehnologijama koje imaju kapacitete za daljnje jačanje na izvoznim tržištima te mogu gospodarstvu pružiti bitno veći rast u odnosu na industrije usmjerene primarno domaćem tržištu.

16. travanj 2024 17:27