Komentari
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Čekajući prvu kišu nakon Gospe

28. Svibanj 2020.
Čekajući prvu kišu nakon Gospe
Prva kiša koja obično padne nakon 15. kolovoza označi kraj sezone godišnjih odmora. I povratak u stvarnost. Ove godine to će po mnogočemu biti odlučujući trenutak. Bez formirane nove, ambiciozne i stručne vlade počet će razdoblje recesije mnogo dublje nego što bi morala biti

Potkraj ožujka, kad je neizvjesnost zbog trajanja i opsega zaraze koronavirusom rasla, kad je tlo u Zagrebu još podrhtavalo nakon razornog potresa, kad je poslovni život odlukom kriznog stožera zamrznut i kad je nastupila zabrana kretanja izvan mjesta boravka, sjetio sam se jedne davne self-help psihološke metode. Imao sam dvadeset pet godina kad sam doživio žestok šok zbog odlaska na odsluženje vojnog roka. Pokušaj brojenja 360 dana do 'skidanja' bio je sasvim demotivirajući.

Nasreću, stariji vojnici dali su savjet: 'Uzmi neke kraće rokove. Recimo, odbrojavaj do prava na prvi izlazak u grad.' Poslušao sam savjet i pomoglo je. Koliko-toliko. Tako sam i ove godine, 2020., u najbezizglednije vrijeme kombinacije korone i potresa odlučio brojiti od šezdeset dana naniže. I opet je, bar malo, upalilo. Odbrojavanje je počelo potkraj ožujka i, evo, završilo ovog tjedna. Kad je broj novozaraženih minimalan i kad se ukidaju i posljednje zabrane ekonomskih aktivnosti. Odrasli smo ljudi, pa nam je jasno da su ekonomske muke tek na početku. Neka normala očekuje se tek za godinu i više dana. Do tada, čak i ako ne bude novog naleta COVID-19, bit će 'drž' gaće'. Pa se postavlja pitanje koliko dana sad uzeti za novu etapu odbrojavanja.

Zavaravanja i odgađanja

Pomogao mi je slučajni susret s dokazano politekonomski pronicljivim stručnjakom. Njegova je genijalna teza: 'Prijelomna će biti prva kiša nakon Gospe.'

Samo naizgled trebalo bi brojiti do 5. srpnja, kad su izbori za Sabor. Ali vrlo je izvjesno da apsolutnog pobjednika neće biti i da će uslijediti bar mjesec dana pokušaja stvaranja koalicije za parlamentarnu većinu. Taman da se vlada formira u kolovozu, 'nakon prve kiše poslije Gospe'. Koja će biti prijelomna i zbog očekivanog ponašanja, kako građana-potrošača tako i poduzetnika ponuđača robe i usluga. Ljudi smo, nismo roboti. Volimo bježati od stvarnosti i bar malo uživati nakon suludoga prvog dijela 2020. I odgađati teške odluke. Svi koji mogu, pokušat će otići na more. Bar na desetak dana zaboraviti kakva nas jesen i zima očekuju. Ali nakon povratka, kad padne prva kiša, slijedi sudar s realnošću.

Kad je o poduzetnicima riječ, zbog nedostatka hrabrosti ove vlade da zaista u poslovne sustave ubaci nužnu razinu likvidnosti, mnogi će upravo potkraj kolovoza iscrpsti zalihe likvidnosti. Bez novih paketa uslijedit će odgađani masovniji otkazi u realnom sektoru. Državni službenici ostat će neokrznuti i s visokoneiskazanim osjećajem solidarnosti za one od čije stvorene dodane vrijednosti primaju neumanjene plaće. Bez kvalitetnog i odvažno ambicioznog ekonomskog intervencionizma uobličenoga u hitni paket nove vlade žrtava će biti mnogo više nego što je nužno, a oporavak će u Hrvatskoj trajati mnogo dulje nego u drugim zemljama. Naivno je i opasno očekivati da samo treba dočekati turističku gužvu sredinom 2021. pa će sve biti super. Neće. Ni izdaleka.

Predizborni folklor

Naznake HDZ-ova programa 'za poslije Gospe' za sada ne djeluju nimalo uvjerljivo. Najava veće samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije dvojbena je (o tome je uvodni tekst u ovom broju Lidera). S druge strane, pokazuje se da u SDP-u tri godine nisu ništa radili na ekonomskom programu pa sada u kratkom roku Zvonimir Mršić (intervju u ovom Lideru) i Marko Rakar pokušavaju osmisliti predizborni ekonomski program. Koji ne djeluje loše, ima inovacija i ambicije, ali pitanje je hoće li ta opcija, uz hendikep zbog lošeg imidža stranačkog vođe, doći u priliku provoditi ideje. U slabašnoj nadi da će predizborna utakmica iznjedriti neka inovativna rješenja, ostaje sljedećih mjesec i nešto dana 'uživati' u uobičajenome predizbornom folkloru. Uz medijima najdraže kadrovske priče počelo je izvlačenje prljavog rublja (ugovor s Mađarima za preradu nafte izvan Hrvatske i podgrijavanje priče o otkupu Ine).

Afere se pokušavaju prekriti pristupom 'bar jedna veća akcija uhićenja tjedno'. Ali onda nekom od ministara popuste živci pa napadne novinara otkrivajući kako zna što je pisao u zatvorenoj grupi​ na WhatsAppu​. Koju, navodno, koordinira visoki državni dužnosnik. Pa treba još prekrivanja… Iznenađenje je što se Plenkovićeva ekipa tako brzo odrekla branjenja zabrane rada nedjeljom. Ta je tema neizostavni dio političkog izbornog folklora i ne bude li je sad netko opet podgrijavao, baš će nedostajati. Uglavnom, zbog neinventivnosti većine ovdašnjih političkih stranaka u smišljanju kvalitetnih ekonomskih rješenja izgledne su reprize repriza predizbornih nadmetanja.

Ostaje samo odbrojavanje do prve kiše nakon Gospe. Ja počinjem od osamdeset dana naniže. A vi kako hoćete. Ako vam je osamdeset dana predug rok, možete ostati na varijanti 'sljedeća dva tjedna su ključna'.

25. travanj 2024 05:31