Komentari
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Počele pripreme za opsesivno brojenje stranih turista

07. Svibanj 2020.
Godinama jednaki prilozi na početku TV dnevnika, doček turista na granici ili naplatnim kućicama, ove će godine poprimiti dramatične razmjere. Vrijeme je da se počnu brojiti šleperi s robom za izvoz, a ne rijetki hrabri turisti iz Slovenije ili Češke

Počelo je, s pravom, propitivanje jesu li sintagme 'nova normala' i 'stara normala' dobri izrazi u koronakrizi. Možda je umjesto 'nove normale' ispravnije koristiti se pojmom 'nova realnost'. A stara normala zapravo je pokušaj odbijanja suočavanja s novom realnošću.

Postoji nepogrešiv signal koji će pokazati kako će i kada Hrvatska kvalitetno i bitno odgovoriti na novu realnost. To su uvodne minute TV dnevnika na javnoj i privatnim televizijama. Kad od lipnja do sredine rujna središnje informativne emisije prestanu počinjati već godinama istom vrstom priloga, bit će to znak da su se ekonomija i društvo u cjelini dubinski promijenili.

Uvijek ista pitanja

A TV dnevnici već godinama, ma i desetljećima, počinju jednako. Reporterka ili reporter javljaju se s nekog od graničnih prijelaza ili naplatnih kućica. Snimaju se kolone turista koje dolaze ljetovati na naš Jadran. Pitanja su se pohabala od godina postavljanja: 'Kamo idete? Koliko ćete ostati na ljetovanju? Koliko ste čekali na granici?'

Da je Hrvatsku koronakriza mogla promijeniti u ova dva-tri mjeseca, onda bi ovog ljeta TV dnevnici počinjali reportažama s istih graničnih prijelaza. Ali umjesto dočeka turista ispraćali bi se šleperi puni robe za izvoz. Turizam treba biti bogomdani šlag na torti platne bilance. A motor ekonomije moraju biti industrija i njezina proizvodnja za izvoz. Izvoz će se prije oporaviti od turizma!

Ovoga će ljeta urednici i novinari još opsesivnije i paničnije slati ekipe da TV dnevnike mogu otvoriti brojenjem turista koji su usprkos COVID-19 došli ostaviti nam spasonosne devize i povećati potrošnju. Bit će tu, ipak, velikih inovacija pa će set pitanja hrabrim turistima, kojima će tonci mikrofone u kabine gurati na dugim štapovima, biti obogaćen traženjem odgovora jesu li preboljeli koronu, imaju li za to dokaz, kamo će u karantenu kad se budu vraćali...

Bit će to dokaz da je, kad je bit ekonomskog modela u Hrvatskoj u pitanju, nova normala zapravo stara normala, samo na mnogo nižoj razini. U slučaju turizma na, recimo, dvadeset posto starih brojki.

Ne treba, međutim, biti nerealan i očekivati korjenite promjene preko noći. Sustav koji se najmanje četvrt stoljeća pogrešno gradi ne može se promijeniti u dva mjeseca. Za rješavanje ovisnosti o drogi zvanoj i turizam trebat će, bude li nekim slučajem 'političke volje', najmanje četiri godine mandata neke ambiciozne i nepokolebljive vlade.

Opasno je graditi nerealna očekivanja da će šokantan pad BDP-a od 9,4 posto, koji za 2020. predviđaju u Vladi, izazvati i šok-terapiju u ekonomskim politikama. Kad se to ne dogodi, uslijedit će još jedno razočaranje. Treba pozdraviti pritiske i akcije u stilu 'reforme sad i odmah', ali, budimo realni, to se ne može dogoditi. Možda tek od jeseni, kad prođu izbori i brojenje turista na početku informativnih emisija.

Ništa preko noći

Godinama zapostavljana industrija i u bespućima korupcijskog modela zagubljena poljoprivreda ne mogu preko noći nadoknaditi turističku rupu. Izbori, koji su sada vrlo izgledni u srpnju, utjecat će na to da se vlast ne zamjeri ni jednom dijelu biračkog tijela na čije glasove računa. Poduzetnici su ionako u manjini, pa njihovi glasovi nisu osobito važni u odnosu na druge interesne skupine (javna i državna uprava, redoviti i povlašteni umirovljenici...). Uostalom, izbori će se opet dobivati ili gubiti na ideološkim temama, a ne na ekonomiji.

Postoji niz inicijativa (Glas poduzetnika, Lipa...) koje nude brza i jednostavna rješenja. Uz pohvalu za aktivizam, ipak treba reći da tu također nema cjelovitih modela. Pa se parcijalni interesi međusobno sudaraju i na političkoj sceni – poništavaju.

U takvim uvjetima Vlada gubi na ritmu pomoći gospodarstvu i promjenama modela. Nema trećega, svibanjskog paketa. Nema stvarne i odlučne inovativnosti. Primjerice, vaučera za opću potrošnju građana s rokom kad ih treba iskoristiti i podignuti domaću potražnju. Vlada inovativnost pokazuje samo kad treba spašavati vlastitu blagajnu. Pa se izvede operacija u kojoj središnja banka putem mirovinskih fondova obavi, de facto, primarnu emisiju i proračunu 'natiska' jedanaest milijardi kuna. Ali kad se nešto slično godinama tražilo za poticanje izvoza i smanjivanje ovisnosti o turizmu – predlagači su etiketirani kao neznalice i monetarni bogohulnici.

Sve u svemu, pratite ovo ljeto početke TV dnevnika i sve će vam biti jasno.

26. travanj 2024 07:46