Komentari
StoryEditor

Svi su za dijalog, ali samo s istomišljenicima

19. Listopad 2023.
Upravo je poslovni tjednik mjesto na kojem treba objaviti razgovor s čelnicom stranke/pokreta koji je, kako se to nekad govorilo, klasni neprijatelj. Poduzetnici i menadžeri u Hrvatskoj bude se i liježu s uznemirujućim vijestima. Pa im intervju s čelnicom male radikalno lijeve stranke koja se zalaže za povratak društvenog vlasništva neće izazvati trajne duševne boli

Prošlog tjedna u Lideru smo objavili razgovor s Katarinom Peović, zastupnicom Radničke fronte u Saboru. Naslov intervjua bio je ‘Zalažem se za demokratski socijalizam i ukidanje privatnog vlasništva‘. U podnaslov smo izvukli citat: ‘Bez ukidanja privatnog vlasništva nije moguće društvenu proizvodnju kooperativno i solidarno usmjeriti prema zadovoljenju temeljnih potreba svih, odnosno osigurati uvjete za pun i svestran razvoj svih ljudi, osigurati opstanak te spriječiti klimatsku katastrofu‘.

Među brojnim reakcijama na društvenim mrežama bilo je i onih koje su se svodile na iščuđavanje što je tjednik prije svega namijenjen poduzetnicima i menadžerima dao prostor ekstremno lijevim političkim i ekonomskim idejama. Bilo je tu jednoumlja, isključivosti, ‘cipelarenja‘, nedostatka kvalitetne rasprave (argumentima, a ne vrijeđanjem). Svega što i inače oslikava ovdašnji nedostatak kulture vođenja dijaloga. Svi su za dijalog, ali samo s istomišljenicima.

Otvoreni um

Hvala im na iščuđavanju. Dali su nam povod za još jedno podsjećanje na ulogu medija i Liderovu uređivačku politiku. A ujedno za analizu kako se dio javnosti odnosi prema stranci čije vodstvo na političkoj sceni misli drugačije od njega.

Zadaća koju smo si 2005. postavili bila je da budemo odvjetnici biznisa prema državi. Da pritišćemo vlast na takve ekonomske politike koje će olakšati i poticati privatno poduzetništvo kako bi ono moglo obavljati zadaću razvoja i koristi za cjelokupnu zajednicu. Svjesni da je svijet teško mijenjati, drugo je Liderovo poslanje biti koristan poduzetnicima i menadžerima, ali i propitivati trendove koji nisu biznis u užem smislu.

Kvalitetni poduzetnici i menadžeri nisu roboti koji od jutra do mraka razmišljaju samo o tome kako maksimirati profit. Intelektualcima je svojstveno pratiti i ono što u širem smislu oblikuje ili će oblikovati prostor u kojemu žive i rade. Većina se uspijeva othrvati dogmama. Traže argumente za i protiv. Radoznali su i otvorena uma.

Nakon razgovora s Katarinom Peović, čelnicom Radničke fronte, neki koji sebe smatraju liberalnim osobama imali su potrebu uredništvu privatnih, neovisnih novina, u stilu političkih komesara, pokušati određivati s kim i kako smije voditi razgovore. Otprilike, dijalog da, ali samo s onima koji se s nama slažu

Polazeći od tog dijela uređivačke politike, uvjereni smo da je upravo poslovni tjednik mjesto na kojem se objavljuje razgovor s čelnicom stranke/pokreta koji je, kako se to nekad govorilo, klasni neprijatelj. Njezina izjava da se dugoročno zalaže za ukidanje privatnog vlasništva (nad poduzećima i bankama) navela je neke komentatore na savjet nama u Lideru da ne uznemiravamo poslovnu zajednicu. Što je smiješno. Poduzetnici i menadžeri u Hrvatskoj bude se i liježu s uznemirujućim vijestima. Pa im ni intervju s čelnicom male radikalno lijeve stranke u Saboru neće izazvati duševne boli.

Nikoga ne podcijeniti

Zanimljivo je i to kako neki koji sebe smatraju liberalnim osobama imaju potrebu uredništvu privatnih, neovisnih novina, u stilu političkih komesara, pokušati određivati s kim i kako smije voditi razgovore. Srećom, izgradili smo održiv medijski projekt i svaki smo dan na tržišnoj provjeri svojih odluka.

Sada, ako smo razjasnili Liderove uređivačke principe, nije loše stajališta koja je Katarina Peović iznijela u Lideru staviti u širi kontekst. Spominjanje demokratskog socijalizma podrazumijevalo bi da Radnička fronta na izborima osvoji većinu, formira vladu, onda osigura dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava i tako vrati društveno vlasništvo nad poduzećima. Izgledi za takvo što danas su u promilima. S druge strane, povijest uči da nijednu ideju, nijedan pokret ne treba uzimati olako. Socijalisti utopisti bili su predmet sprdnje. Kapitalizam nije ozbiljno shvaćao ni Karla Marxa. A onda je Vladimir Lenjin Marxove ideje počeo provoditi.

Danas se može pojednostavnjeno reći da socijalizam nije bio rješenje, nego kazna. Kad kapitalizam nije uspio odgovoriti na izazove trenutka, dao je prostor protivnicima uvjerenja da je privatno vlasništvo najmanje neefikasan sustav organiziranja proizvodnje. Socijalizam nije bio rješenje, ali jest bio kazna. Liberalne demokracije koje uključuju kapitalistički način proizvodnje u 21. stoljeću pod pritiskom su traženja odgovora na konkurenciju Kine, na klimatske opasnosti i na još nekoliko globalnih prijetnji. Dodjela Nobela za ekonomiju posljednjih godina pokazuje nedostatak mislilaca koji će dati provedive odgovore na izazove koji su pred kapitalizmom zapadnog tipa. U takvim okolnostima ekstremno lijeve i desne ideje padaju na plodno tlo.

Mi u Lideru i dalje ćemo voditi svoju uređivačku politiku i davati prostor i onima s kojima se temeljno ne slažemo. Naši su čitatelji dovoljno pametni. Inače, na stranicama Radničke fronte, među ostalim, piše da se zalaže za ‘medije u društvenom vlasništvu, a ne kao sluge kapitala‘. Volimo izazove. Imali smo mi i žešćih konkurenata pa nas evo – živih i zdravih. 

27. travanj 2024 07:30