Komentari
StoryEditor

Svođenje računa - Čime se kroničar bavio u 2023. godini

21. Prosinac 2023.
Pred vama je izbor naglasaka iz kolumni objavljenih ove godine – za svaki mjesec jedna. U ovih 50-ak tjedana najčešće teme bile su inflacija, strani radnici, umjetna inteligencija, odnos prema industriji, poslovno odlučivanje te političke odluke koje utječu na biznis

Inflacijska očekivanja bit će presudna za rast cijena u 2023. Početkom prošle godine inflaciju je, nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, zapalio rast cijena sirovina. Danas su cijene sirovina više-manje pod kontrolom. Ali probuđena inflacija sada hrani samu sebe. Hrana su inflacijska očekivanja kupaca i poduzetnika. (15. siječnja)

Subvencija za stanarinu – još jedna nedomišljena demografska mjera Demografske neravnoteže teže su rješive od recesije ili inflacije. Novac se može tiskati ili povlačiti unutar nekoliko godina. Ljude potrebnih kvalifikacija, međutim, u kratkom se roku teško može ‘natiskati‘. Zato od Plenkovićeve vlade treba tražiti da bar jednom u dva mandata demografiji ne pristupi populističko-amaterski. (24. veljače)

Nestašice se (opet) tiho uvlače u naše živote Naivno smo se nadali da smo se sa socijalizmom riješili nestašica. Kad ono, evo ih opet i u kapitalizmu! Ispada da nestašice ipak nisu povezane samo sa socijalističkim tržišnoplanskim ili planskotržišnim sustavima. Prije će biti da je nestašica mlađa sestra probuđene gospođe inflacije. (3. ožujka)

Strani radnici nisu ‘radna snaga‘, nego ljudi od krvi i mesa Svoditi Nepalca s Woltovom torbom, Indijca na građevinskoj skeli ili Filipinku koja je sobarica u hotelu na zbirnu odrednicu ‘radna snaga‘ – duboko je pogrešno. Kako se mi starosjedioci prema stranim radnicima odnosimo danas, tako će se oni, kad neizbježno postanu brojniji i snažniji, odnositi prema nama. (14. travnja)

Kako iskoristiti mane umjetne inteligencije Kooperacija i nadmetanje s umjetnom inteligencijom bit će uzbudljivi za nas iz medija. Dok AI ne bude sposoban voditi intervjue sa živim ljudima – poslodavcima – i čitati njihovu neverbalnu komunikaciju, u prednosti smo. A ako i time ovlada? Već ćemo se snaći. Maštoviti smo mi ljudi. (26. svibnja)

Andrej Plenković često je ‘gostovao‘ na ovoj stranici i nerijetko je bio na meti žestokih kritika, ali i ove godine ostao je jedini premijer čiju ostavku autor ove rubrike nikada nije zatražio. Razlog je jednostavan: zasada na političkoj sceni nema nikoga kompetentnijega – ni u vladajućim ni u oporbenim redovima

Vladini pritisci na Allianz: Slučaj blago osudi, pristup snažno podrži! Ne treba osuditi pritiske hrvatske vlade u pokušaju da Allianz sudjeluje u kupnji Fortenovina udjela. Hrvatska strana nije napravila ništa što svakoga dana diljem globusa ne rade angažirane diplomacije. I što strani diplomati svakoga dana ne rade u Hrvatskoj. (23. lipnja)

Sljedećih deset godina u EU-u: I dalje bez prave vizije i ambicije Dobro je što je Hrvatska u EU-u. Ali morala bi iskoračiti iz dvodimenzionalnog svijeta prepisivanja EU direktiva i uzimanja što je više moguće novca iz EU fondova. Treće dimenzije, u kojoj bi se na EU temeljima gradilo nešto originalno, pametno, hrabro, čestito i ambiciozno, nema na vidiku. (7. srpnja)

Turizam kod kontinentalaca izaziva disocijativni poremećaj identiteta Hrvatski građanin, podvrsta kontinentalac, na spomen turizma pokazuje da u njemu čuče najmanje četiri osobnosti. Prva bi turiste koji ne pitaju za cijene, puno troše i pune proračun. Onda um kontinentalca preuzme druga, ona koja bi na more i želi jeftiniju kuglicu sladoleda. Treća je opsjednuta nepravdom zbog niskih poreza na iznajmljivanje apartmana. Četvrtu izluđuje prodaja obale strancima (4. kolovoza)

Nećemo inflaciju! Nećemo recesiju! A da povećamo produktivnost? Dobra je vijest da ekonomski ‘treći put‘ postoji. Loša je vijest da traži izlazak iz zone komfora, znanje, organizaciju, agilnost i fokusiranost. Ključni su sastojci recepta koji se ne svodi na više kamate, manju potražnju i bankrote veća produktivnost i brže korištenje tehnoloških dostignuća. Poljska može biti primjer kako se to radi. (1. rujna)

Vlada o inflaciji ništa ne obećava i to ispunjava Premijer Andrej Plenković u godišnjem je govoru o stanju države i nacije još jednom izbjegao dati obećanje na koliko će vlast srušiti inflaciju iduće godine. Inflaciju je u jedan sat spomenuo samo sedam puta. Banski dvori nastavljaju i potiču indeksaciju plaća. Kojom još nitko nigdje nije pobijedio rast cijena robe i usluga. (27. listopada)

Osoba 2023. godine je, u prenesenom i doslovnom smislu, ChatGPT Davne 1995. uredništvo časopisa Time za osobu godine proglasilo je PC. Bio je štos nešto neživo proglasiti osobom. Kad se 2023. za osobu godine proglasi oblik umjetne inteligencije ChatGPT, više nije sigurno je li riječ o digitalnom proizvodu u oblaku ili nečemu što briše granicu između čovjekove i umjetne inteligencije. (24. studenoga)

Koga biste htjeli za Fortenovina vlasnika? Hajde, odlučite se! Da možete birati, koga biste za Fortenovina vlasnika: domaćeg Vujnovca, strance poput Mészárosa ili šeika Alketbija, američki fond nepoznatih vlasnika, Plenkovićevu državu, Peovićkine samoupravljače ili biste rasplet prepustili Grubišićevoj nevidljivoj ruci tržišta? (8. prosinca) 

27. travanj 2024 10:50