Komentari
StoryEditor

Mislav Vučić: Prestanimo se fokusirati isključivo na najnižu cijenu lijekova

10. Lipanj 2020.
Mislav Vučić, JGL

piše: Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a

Već smo i ranije, a pogotovo u ovoj krizi shvatili koliko su brzina i prilagodljivost važni u aktualnom trenutku. Vodeći ekonomski stručnjaci ističu kako će iz ove krize najmanje pogođeni izaći samo oni koji svoje poslovne planove i aktivnosti više ne rade na nekoliko godina, već na nekoliko mjeseci, ali s jasnom vizijom poslovanja. JGL je upravo tim pristupom uspio sanirati dio posljedica ove krize. No, u mjesecima koji dolaze ne očekujem da ćemo proći netaknuto, iako smo organskim rastom prodaje najtraženijih artikala, poput Aqua Marisa, Meralysa i Paracetamola, tijekom prva četiri mjeseca ostvarili rast. Međutim, volatilnost valuta u našoj ključnoj Regiji CIS, uz generalni pad kupovne moći stanovništva, bit će sigurno naši najveći izazovi.

Protiv njih ćemo se boriti još većim fokusom na prilagodbu potrebama kupca, prodaju i izvoz te dodatnim širenjem suradnji u ključnim terapijskim segmentima. U našoj industriji se sada najviše priča o tome kako vratiti proizvodnju unutar granica Europe i time dodatno spriječiti ovisnost o dalekim tržištima, poput kineskog i indijskog. Ova je kriza, konačno, dovela i tu temu u fokus europskih i lokalnih politika, kada su svi shvatili što znači biti ovisan o nabavi pojedinih repromaterijala iz dalekih zemalja te što znači mala ušteda u nabavi, a s velikim posljedicama po kvalitetu i nesigurnost opskrbe. Zato, očekujem da će sve vlade EU zemalja shvatiti da je krajnje vrijeme da se prestanemo fokusirati isključivo na najnižu cijenu lijekova koja onemogućuje povećanje proizvodnje, nova zapošljavanja vrhunskih stručnjaka, ulaganja u razvoj i ljude, a da ne spominjem ono najvažnije – domaći i kvalitetan proizvod za liječenje naših pacijenata.

Znate da se uvijek kaže da je svaka kriza ujedno i prilika. Želim vjerovati u to da će nam i ova kriza otvoriti oči po pitanju mnogih stvari koje smo dosad radili krivo ili nepotrebno, da ćemo sada vidjeti što je stvarno važno i promijeniti sve što nas je dosad usporavalo, činilo tromima i onemogućavalo brze odluke i prilagodbe. Primjerice, mi u JGL-u trenutačno prilagođavamo strateške planove, bavimo se promišljanjima različitih vrsta ekonomskih scenarija i posljedica ove krize, kao i općenito benefitima koje nam je donijela fleksibilizacija radnih mjesta u lokacijskom i vremenskom segmentu. Naši stručni timovi sada ubrzano rade i na kapitalnim investicijskim projektima, koji će nam dati novi vjetar u leđa.

Gledano globalno, primjenjivi recepti na biznis nakon korona krize, svode se na nekoliko ključnih faktora. Prvi je, dakako, biti proaktivan i voditi računa o novčanom tijeku i troškovima, kako bi se u pravom trenutku moglo pravilno reagirali i steći prednost pred konkurencijom. Drugo što je važno je imati jasnu viziju od koje se ne odustaje ni u krizi, već se samo prilagođavate okolnostima, ali i dalje stremite istom cilju. Treći bitan faktor odnosi se na povećanje potražnje, koja je nužna i zahtijeva prilagodbu kupcu i njegovim specifičnim potrebama, a jednako tako i veću online prisutnost. Nužno je prilagoditi i lanac opskrbe te, konačno, stremiti održavanju otporne kompanije koja će biti spremna za nove moguće šokove i krize i na brzu reakciju, za što je nužno pojednostaviti i prilagoditi procese, koristeći sve prednosti današnje digitalizacije.

Sve u svemu, vjerujem da svijet nakon korone nikako neće biti dosadan i nadam se da ćemo neke dobre strane ove krize pretvoriti u svoje prednosti i zadržati ih. Nikako ne bi bilo dobro sve zaboraviti, jednom kada kriza prođe te ne iskoristiti priliku da neku buduću krizu dočekamo puno spremniji i jači. Pritom, mislim na našu državu i svijet, vjerujem da ćemo mi u JGL-u tu priliku svakako iskoristiti.

20. travanj 2024 03:01