Komentari
StoryEditor

Nikola Vrdoljak: Medijska godina košmara, iščekivanja i pričanja priča

10. Siječanj 2020.
Piše:
piše Nikola Vrdoljak
[email protected]
Godina 2020. bit će velika godina ratova u ‘streamingu‘. Utjecaj ‘streaminga‘ itekako se prelijeva na našu regiju. regionalno se konsolidiramo, što bi lako moglo izazvati još neke igrače

Pozvat ću se na glavnog urednika ovog lista Miodraga Šajatovića koji je kraj 2019. u Hrvatskoj prozvao košmarom i reći da očekujem jednaku, ako ne i ‘bolju’ 2020., koja nam donosi kulminaciju niza događaja koji su nas pratili ove godine. Brexit će napokon (navodno) izaći iz blokade, što će, sigurno, imati političke, ali i ekonomske posljedice na cijeli kontinent. Čekaju nas američki izbori i niz žarišta koja nikako da se raspetljaju, od Hong Konga do Kašmira, već zaboravljene Sirije i Jemena, a svako od njih ima potencijal učiniti 2020. još 'zanimljivijom'.

Tehnološka kontrarevolucija

Dok ovo pišem, velike su sile svaka u svojim problemima. Kinezi muku muče sa svojim problemima, a Amerikanci se ciklički žele izolirati pa posljedično mijenjaju niz postavljenih odnosa moći, i njihove se muke prelijevaju na cijeli svijet. Njihov međusobni odnos sve je lošiji, što i svi mi osjećamo dok se posljedično svijet sve uspješnije balkanizira. Kinezi su svoj internet davno odvojili, nedavno su im se priključili Rusi, a isto pokušavaju gotovo svi lokalni moćnici na svim kontinentima. Niz aktera natječe se tko će bolje i brže zaustaviti globalizaciju sa svih strana političkog i ekonomskog spektra. Političke su tenzije sveprisutne i svi kao da čekamo razrješenje, svi zadržavamo dah i čekamo što će se dogoditi. Ili, bolje, kad će se nešto dogoditi. 'Iščekivanje' je riječ koja možda najbolje opisuje današnje stanje.

Istodobno je 'techlash', kontrarevolucija koja se vodi protiv donedavno dominantnih, ali i nadmenih tehnooptimista, u punom zamahu. I tu bismo mogli vidjeti kulminaciju u okrugloj 2020. Facebook i Google ​od najomiljenijih su kompanija postali najomraženijima, i gotovo je opasno hodati u njihovim majicama. Nova postava Europske unije prijeti tehnološkom sektoru, Kalifornija je uvela svoj GDPR, a London zabranio Uber. Svijet se muči s tempom promjena koje nameće tehnologija. Svoju borbu s tehnološkim promjenama već godinama vode i mediji. Dok su neki pronašli strategije koje bi mogle funkcionirati, većina se još traži. Mnogi su već nestali, a mnogi će još nestati prije nego što se pokažu modeli dovoljno dobri za preživljavanje. U tom procesu mnogi će postati proizvođači zabavnog sadržaja i tako osigurati svoju budućnost. Jedino još ne vidimo jasno ima li budućnosti za nezavisno novinarstvo.

Vrijeme proizvođača sadržaja

Više ni sami ne znamo bismo li tehnologiju voljeli ili mrzili, ali tehnološki divovi ne posustaju. Unatoč svim kaznama, regulativama i protivnicima zarade dominantnih kompanija i dalje rastu. Ipak, i sama Silicijska dolina doživljava veliku promjenu. Toliko poznati model zasnovan samo na brzom rastu gubi dah pa sve više kompanija i investitora zahtijeva dobru staru profitabilnost. Nakon niza relativno neuspješnih IPO-ova i napada sa svih strana Silicijska dolina mora dokazati da donosi vrijednost.

I dok u San Franciscu dokazuju da znaju stvoriti vrijednost, u Hrvatskoj nakon nekoliko čudnih godina, ali ipak godina ekonomskog rasta, može se steći dojam da nas promjene neće dostići. Mi u 404 znamo da hoće. Hrvatska populacija relativno je stara i u odnosu na Europsku uniju ne prebogata, što usporava mnoge trendove. U medijima i marketingu svakako. U Hrvatskoj ljudi još uglavnom gledaju linearnu televiziju, čitaju portale i gledaju sapunice. No sve više i sve češće te iste sapunice gledaju na nekoj platformi nelinearno, katkad i na mobitelu, ali nedovoljno da bi bili usporedivi sa Zapadom, a pogotovo ne s azijsko-pacifičkom regijom. Ipak, možemo zaključiti da se mediji mijenjaju i da će 2020. donijeti promjene na hrvatskom tržištu i daljnjom konsolidacijom i samoregulacijom, ali i poslovnim i tehnološkim iskoracima.

Svijet televizije i telekoma ove se godine ​poprilično približio u odgovoru na servise za 'streaming' koji osvajaju svijet. Godina 2020. bit će velika godina ratova u 'streamingu', možda će se vidjeti prve naznake konsolidacije. Već sad mnoge zabrinjava koliko pretplata može imati prosječan korisnik, zato promjene sigurno slijede. Korisnici za sada ne odustaju od mnogo toga, pa je ukupna potrošnja porasla. Utjecaj 'streaminga' ​ itekako se prelijeva na našu regiju. Regionalno se konsolidiramo, što bi lako moglo izazvati još neke igrače. Nadalje, zbog tog utjecaja raste lokalni sadržaj, što vidimo i po uspjesima hrvatskih i regionalnih serija, kojih je sve više na platformama za 'streaming'. Izravna je posljedica također rast potražnje za lokacijama snimanja. Rast broja dolazaka stranih produkcija u Hrvatsku već je sad vidljiv i prosječnom promatraču ili turistu. Iduća će godina biti vjerojatno najbolja u povijesti za proizvođače sadržaja. 

Sport sve dominantniji

Pad važnosti linearne televizije ostavlja velikog pobjednika koji će na svojim leđima još neko vrijeme držati gledanje uživo – sport. Gotovo svi najgledaniji medijski događaji u Americi i Europi sportske su priredbe. U idućoj godini dominacija sporta bit će još očitija, a bitka za sportska prava još žešća.

I reklamne agencije iščekuju kako će 'streaming' utjecati na njih. Posljedice neće biti izravne kao rast Googlea i Facebooka te ostalih tehnoloških platformi, ali sigurno će ih biti. Najbolji sadržaj gledat ćemo 'streamingom' i plaćati ga izravno. Proboj 'streaminga' i u Hrvatskoj je sve veći, što stvara skupinu korisnika koju je sve teže dosegnuti.

Ključno je upravljanje komunikacijom

Ekosustav u kojem žive reklamne agencije temelji se na velikim holdinškim sustavima koji posjeduju na desetke agencija. Pet velikih holdinških sustava kontrolira većinu oglasnih agencija globalno. I sve te promjene znatno utječu na te sustave. Novi su konkurent vertikalni sustavi koji kreću s poslovnog savjetovanja i uključuju sve dijelove reklamnog sustava, ali i IT usluge, i već su ozbiljno nagrizli velike holdinge. Iduće godine taj trend prelit će se i u Hrvatsku.

I mediji, nezavisne produkcije, ali i agencije, već osjećaju posljedicu nedostatka kadra. Dijelom zbog iseljavanja, ali dijelom zbog malog bazena talenata na malom tržištu kao što je Hrvatska. Vjerujem da je vrijeme da i ti sektori počnu više gledati izvan granica i uvoziti talente, koji su nam itekako potrebni. Liberalizacija regulative u tom segmentu došla je u pravo vrijeme i to treba iskoristiti.

Prije nekoliko dana Korado Korlević u svome je sjajnom predavanju ustvrdio da je dvadeset prvo stoljeće vrijeme kad će u poslu dominirati oni koji pričaju priče – 'storytelleri'. Moram se složiti s njim. Komunikacija je sveprisutna, brža i moćnija nego ikada. Sve je kompleksnija jer je medijatizirani prostor znatno proširen. Upravljanje komunikacijom zato postaje jedna od ključnih razlikovnih vještina svake organizacije. Promijenit će se poslovni modeli i medija i agencija, ali znanja i vještine koje posjeduju bit će traženiji nego ikada. 

25. travanj 2024 22:44