Komentari
StoryEditor

Pivac: Koronakriza pokazala je ono što godinama upozoravamo - moramo sami proizvoditi dovoljno hrane

24. Lipanj 2020.
Ivica Pivac
Piše: Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac

Situacija s pandemijom još uvijek je neizvjesna te nije lako predvidjeti što nas čeka u narednim tjednima pa i mjesecima. Nadamo se nastavku trenda smanjenja broja oboljelih te daljnjem ublažavanju mjera kako bismo se svi zajedno vratili „normalnom“ životu, naravno uz poštivanje mjera koje ipak moraju jednim dijelom ostati na snazi radi zaštite zdravlja i sigurnosti građana. Novo normalno u našoj kompaniji, kad je riječ o sigurnosnim i zaštitnim mjerama, ne razlikuje se puno od prijašnje situacije, s obzirom na to da smo i ranije poštivali brojne procedure i standarde kako bismo osigurali zdravstvenu ispravnost i kvalitetu proizvoda, a tako ćemo nastaviti i dalje.

Najveći fokus u Grupi Pivac sad je na nastavku druge faze projekta izgradnje novog proizvodnog pogona u Ravči pokraj Vrgorca, nakon što smo nedavno po završetku prve faze otvorili pršutanu, najveću i najmoderniju u ovom dijelu Europe. U daljnjim ulaganjima vidimo priliku za dodatni rast i nova zapošljavanja, kao i za značajan doprinos ekonomskom razvoju našeg vrgorskog kraja te cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Posljedice pandemije koje će se najviše osjetiti uslijed pada prihoda u turizmu nastojat ćemo umanjiti s aspekta veleprodaje i izvoza, a implementacijom novih tehnologija i povećanjem kapaciteta u novom proizvodnom pogonu povećat ćemo svoju konkurentnost i tako ublažiti gubitke.

Mi smo zemlja koja je ovisna o turizmu i sad se vidi koliko ta ovisnost čini Hrvatsku ranjivom u okolnostima na koje ne možemo utjecati, stoga moramo hitno promijeniti strukturu gospodarskih prihoda. Ova kriza svjetskih razmjera morala se očito dogoditi kako bi otvorila oči i mnogima ukazala na još jedno veliko pitanje na koje mi u Grupi Pivac već godinama upozoravamo, a to je važnost domaće samodostatnosti u prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji. Vlastitim uzgojem i kooperacijom s uzgajivačima junadi te s više od 80 domaćih uzgajivača svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, mi već maksimalno nastojimo dati doprinos revitalizaciji poljoprivrede i stočarstva, no očekujemo podršku i Vlade i nadležnog ministarstva.

Dobar su primjer mjere koje je Vlada pokrenula na području Slavonije i nadamo se da će se nastaviti i unaprijediti. Opasnost ovisnosti o vanjskim tržištima trebala bi biti jedna od najvažnijih pouka koje moramo izvući iz ove krize, osobito ako smo svjesni mogućnosti da će se situacije poput ove s koronavirusom, ali i sličnim pandemijama unutar životinjske populacije javljati ponovno. Država stoga mora usmjeriti svoje strateške interese na proizvodnju hrane za svoje potrebe i nadamo se da će napokon doći do većeg zaokreta u hrvatskoj agrarnoj politici kako bi mogla osigurati opstanak države u ovakvim neizvjesnim vremenima.

Niz mjera koje je Vlada donijela kako bi ublažila posljedice pandemije treba pozdraviti i podržati, no dugoročno ne vidim kako se možemo oporaviti i razvijati bez raspodjele tereta krize na javni i privatni sektor. Potrebne su nam hitne strukturalne reforme države po uzoru na države Europske unije koje su se već odavno trebale dogoditi i kojima se naše vlade moraju baviti dulje od jednog mandata. Nadam da će nova Vlada imati opći interes na vrhu liste svojih prioriteta i krenuti sa snažnim reformama, jer već smo jako puno vremena potrošili i više si ne možemo priuštiti daljnja odgađanja.

Prilagodba na nove prilike morat će obuhvatiti smanjenje troškova, razmatranje i aktiviranje postojećih rezervi, povećanje konkurentnosti kroz jačanje kapaciteta i resursa te zadržavanje povjerenja potrošača i zaposlenika. Nadam se da ćemo iz ove krize izaći svjesniji toga koliko možemo biti ranjivi i nemoćni u situacijama na koje ne možemo puno utjecati te pametniji u odluci da se okrenemo sami sebi i osiguramo makar minimum samodostatnosti u prehrambenoj i drugim ključnim industrijama.

14. travanj 2024 14:22