Korona i biznis
16. studeni 2019.

Poslovanje privatno, plaće javne

Ruđer Friganović, Elka    foto Dražen Lapić

Ruđer Friganović iznenadni je novi direktor državne tvrtke Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod. To je njegov povratak u tvrtku koju je vodio do 2014. U međuvremenu je direktor bio Siniša Ostojić, koji je već dobio novi mandat, ali odrekao ga se jer nije pristao na manju plaću.

U vremenu kada država javnosti zatvara podatke o poslovanju svojih tvrtki, imamo javno rastezanje plaće veće od 25 tisuća kuna koja je u novome mandatu srezana na 20-ak tisuća. Za populističke svrhe odlična priča o pohlepnim menadžerima i štedljivoj državi.

Da se pita menadžere, oni bi zasigurno dali glas za obrat: neka poslovanje državnih tvrtki bude javno, ali ne i menadžerske plaće. Zavirivanje u menadžerski novčanik za njih je svakako osjetljivije pitanje od rezultata poslovanja, koje sve druge tvrtke na tržištu moraju objaviti. Tako će, primjerice, HRT, HEP i druge tvrtke koje imaju konkurente na tržištu biti u povoljnijem položaju od konkurentskoga privatnog sektora, kojem je mala utjeha što se može koristiti podacima o primanjima državnih menadžera. Poslovanje i poroci u državnim tvrtkama su, dakle, privatni, a vrline i plaće – javne.