Komentari
StoryEditor

Poslovni pokret otpora: Nova generacija o politici bez stranačkog zaleđa

21. Rujan 2019.
Bakić Kovač Tedeschi

Što je zajedničko Emilu Tedeschiju, Nenadu Bakiću i Dejanu Kovaču? Moja kolegica tu je dodirnu točku nazvala pokretom otpora. Dvojica poduzetnika i jedan ekonomist artikuliraju ovog dana bunt koji ne proizlazi (samo) iz nezadovoljstva političkom opcijom koja je na vlasti, već je, prije svega, iniciran zabrinutošću za budućnost. A ta budućnost o kojoj oni govore nije udaljena od nas samo jedan politički mandat.

To je možda ponajbolje sažeo Bakić: – Trenutačno našim društvom dominira pitanje 'Gdje ti je djed bio 1941.?', a pravo bi pitanje trebalo biti 'Gdje će moje dijete biti 2031.?'. Jednako se tretira i pitanje 1991.

I 'dečko s Princetona', ekonomist Dejan Kovač istaknuo je predsjedničku kandidaturu rekavši kako je vrijeme da hrvatski političari koji su stvorili probleme prestanu prodavati bolju prošlost. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti. Oni koji su probleme stvorili, sigurno ih neće riješiti; njih zanima samo održavanje ‘statusa quo’ i njihovih pozicija, rekao je Kovač.

Nezadovoljan je i jedan od najvećih domaćih poduzetnika Emil Tedeschi. Kritičan je prema Bandićevu počasnom doktoratu i zagrebačkoj gradskoj politici koja nije riješila problem smeća, ali stavlja sedam milijuna eura vrijedne lampice na most.

Premda će Tedeschi ironično reći da nije star nego superstar, ta trojka koju smo povezali u pokret otpora nova je generacija u poduzetništvu, ne po godinama, nego prema logici da ne traži političko zaleđe za svoje djelovanje. I ostali uspješni poduzetnici, pogotovo oni koji ne ovise o javnoj nabavi, nego o globalnom tržištu, bit će sve više u prilici dignuti glas za razvoj, a protiv ustaško-partizanskih besmislica.

Ivica Todorić i drugi tajkuni, koji su obilježili vrijeme tranzicije, odlaze u prošlost sa svim svojim privatizacijskim i drugim 'dealovima' s državom. Vrijeme je za nove poduzetnike poput Rimca, Kutića, Sumine i niza samozatajnih biznismena nove generacije. Naravno, neće oni promijeniti Hrvatsku u jednom izbornom ciklusu, ali njihov pritisak na vladajuće strukture mogao bi bar malo promijeniti odnose snaga i skrenuti pozornost javnosti, ali i političara, s 1941. i 1991. na ono što nas čeka 2031.

19. travanj 2024 15:52