Komentari
StoryEditor

‘Radna obveza nije samo za liječnike: Direktori marketinga moraju puniti police paracetamolom‘

16. Ožujak 2020.
Koronavirus rad

Neprestano pričamo o radu kod kuće, o ljudima koji masnih kosa, u trenirkama, dok ih djeca ometaju pokušavaju stvoriti dojam da posao teče uobičajeno, no isto tako, dok neki imamo izbor, dio ljudi u ovoj korona-krizi nema tu privilegiju. Oni imaju radnu obvezu!

Prvi među njima su liječnici i zdravstveno osoblje, njima je radnu obvezu propisalo Ministarstvo zdravstva temeljem Odluke o mjerama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i njihovih djelatnika. Njome se određuje da se mobilizacija, organizacija i raspored rada i radnog vremena, promjena mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenje medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava - provodi sukladno potrebama provedbe mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV2, stoji u Odluci, koja je stupila na snagu danom donošenja, 14. ožujka. To znači da će liječnici, zaposleni u javnom ili pak privatnom sektoru, morati odazvati se na poziv i dodijeljeni posao bilo kad i bilo gdje. Usput budi rečeno, privatni sektor morat će javnom osigurati pristup i svojoj opremi.

Što se zakona tiče, radnu obvezu spominje tek Zakon o obrani koji jasno propisuje da se ona donosi u slučajevima neposredne ugroženosti povezane s nekim ratnim stanjem. No, taj zakon ima i širu primjenu, pa se taj pojam koristi u slučajevima elementarnih nepogoda, potresa, poplava, očito i pandemija i drugih opasnih, nepredviđenih situacija, kako bi se osiguralo obavljanje nekog posla. U Hrvatskoj se o radnoj obvezi priča, srećom, tek uslijed štrajkova.

Radnu obvezu su već dijelom, neslužbeno doznajemo, uvele i veledrogerije i ljekarne. Prvi će sve kapacitete angažirati kako bi nabavka i opskrba lijekovima i medicinskim materijalom tekla nesmetano prema njima, pa kasnije i prema bolničkim kapacitetima i ljekarnama, a ljekarne će ionako morati ostati otvorene i ako se većinu ostalih uslužnih djelatnosti zatvori. Prema informacijama Lidera, u ljekarne na ispomoć dolaze i osobe koje rade na drugim poslovima, pa tako nije neuobičajeno da marketinški direktori pune police s paracetamolom i lijekovima za štitnjaču.

Radnu obvezu, premda su škole zatvorene, imaju i učitelji koji moraju primiti djecu čiji roditelji rade i nemaju mogućnost rada od doma. Uostalom moraju pripremati virtualnu i televizijsku nastavu. Istu obvezu imaju i odgajatelji u vrtićima, barem dio njih.

Premda radnici u sektoru trgovine nemaju propisanu radnu obvezu niti jednim zakonom, tijekom ove pandemije građani moraju moći nabavljati osnovne živežne namirnice, pa će i trgovci imati obvezu biti na poslu. Vozači i dostavljači također neće moći sjediti skrštenih ruku, netko trgovine treba puniti robom. Vjerojatno će morati raditi i benzinske crpke. Radnu obvezu imaju i djelatnici koji osiguravaju distribuciju strujom, vodom, komunalne usluge. Svojevrsnu radnu obvezu imaju i svi djelatnici domova za nemoćne i starije. Na kraju krajeva, radit će i mediji. 

16. travanj 2024 21:41