26. listopad 2019.

SAMO OSMERO PREŽIVJELIH: Plenković u tri godine promijenio više od pola Vlade

Plenkovićeva vlada   

U nedjelju se navršavaju tri godine Plenkovićeve vlasti. Namjerno ne kažem da je to tri godine ove vlade jer je od prve sjednice, održane 27. listopada 2016., do danas Plenkovićev kabinet doživio takve promjene da se ne može govoriti u jednoj vladi. Plenković je u tri godine promijenio dvije-tri koalicije. Najprije je Most zamijenio HNS-om, a onda se ojačao i ekipom koju mu je u Saboru okupljao Bandić.

Usput je promijenio čak trinaest od dvadeset ministara. Samo je sedmero do danas zadržalo svoje ministarstvo, a još jedan iz prve garniture opstao je uz novi resor. Kroz Banske dvore prodefilirala su 34 ministra i ministrice, što je rekordna ministarska migracija u ovom stoljeću. A mandat još nije gotov, što posebno zabrinjava HNS-ov ministarski dvojac, ponajprije ministricu obrazovanja Blaženku Divjak, pa onda i ministra graditeljstva Štromara.

Zbog toga je jasno da ta vlada nije imala kontinuitet. Odnosno, jedini kontinuitet bilo je – gašenje vatre i rješavanje dnevnopolitičkih problema. Sve ostalo bilo je upregnuto u dodvoravanje raznim interesnim skupinama i u funkciji permanentne predizborne kampanje (HDZ-ove, i Plenkovićeve unutar HDZ-a i Europske komisije). Tu se ništa neće promijeniti ni u preostaloj godini mandata. Osim ako Plenković ne procijeni da bi mu odgovaralo još jedno razvrgavanje koalicije i prijevremeni izlazak na birališta.